Türkiye’de bulunan edebiyat müzeleri
Edebiyat müzeleri, edebiyatın toplumdaki rolünü müze ortamlarında tanıtır ve korur. Yazarların kişisel ve mesleki eşyalarından oluşan bu müzeler, bize geçmişin kapılarını aralar. Bu kapıdan geçip edebiyatın büyük şahıslarının yaşantısı, işlerini ve eserlerini oluştururken kullandığı araçları görmek sizin edebiyata olan tutkunuzu artıracak.
Giriş Tarihi: 16.08.2018
14:58
Güncelleme Tarihi: 10.01.2020
14:54
Eşi Semiha Tahir'in kurduğu vakıf, Suadiye Kadıköy'deki bu evi müze haline getirdi. Nâzım'ın daktilosunu da barındıran müze, Kemal Tahir'in el yazmaları, binlerce kitabı, başarıları ve çeşitli görseller müzenin ana kemiğini oluşturur.
Kemal Tahir'in son çalışmalarını yaptığı, hayata gözlerini yumduğu bu ev, hafta için her gün 09.00 ile 17.00 arasında ziyaret edilebiliyor.
TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI EDEBİYAT MÜZESİ VE YAZIN BELGELİĞİ
1974 yılında Türkiye Yazarlar Sendikası kuruldu. Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle kurulan müze, ''belgelik'' ve ''kitaplık'' olarak iki ayrı bölüme sahip. İlk bölümde sanatkârların belge niteliğine sahip yazı ve çalışmaları yer alıyor. Kitaplık bölümü ise sözlükler, antolojiler, derlemeler, ansiklopedilerle bezenmiş.
Müze, İstanbul Beşiktaş'ta yer alıyor.
CAHİT SITKI TARANCI EVİ KÜLTÜR MÜZESİ
Cahit Sıtkı'nın doğduğu ev olan müze, 1733 tarihinde inşa edildi. Cahit Sıtkı Tarancı'nın çocukluk ve gençlik yıllarının bir bölümünün geçtiği bu tarihi ev; 1973 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından satın alınarak restore edildikten sonra, Cumhuriyetin 50. Yılında 29 Ekim 1973 tarihinde Cahit Sıtkı Tarancı'nın anısını yaşatmak amacı ile müze olarak hizmete açıldı.
Girişlerinin ücretsiz olduğu müze tadilat nedeniyle ziyarete kapalı.
KARACAOĞLAN EDEBİYAT MÜZESİ
Adana Seyhan'da halk ozanlarımızdan Karacaoğlan'ın adını taşıyan bu müzede 5000'e yakın materyale sahip.2011 yılında açılan müzede, Adana ve bölgede doğmuş veya yaşamış yazarların fotoğrafları, Adana ve bölge yazarlarına ait yazma eserlerin tıpkıbasımları, Yaşar Kemal ve Muzaffer İzgü'ye ait daktilo, gözlük, saat gibi objelerle, Orhan Kemal gibi birçok sanatçıya ve yazara ait kitaplar ve ayrıca Karacaoğlan'la ilgili yazılmış kitaplar bulunur.
Müze ve kütüphanede pazar günleri haricinde her gün 10.00 ile 19.00 saatleri arasında açık.
Vatan şairi Namık Kemal'in 1840 yılında Tekirdağ'da doğduğu evin yakın çevresinde eski Tekirdağ evleri örnek alınarak, Namık Kemal'in hatırasına Tekirdağ Namık Kemal Derneği tarafından 1993 yılında yaptırıldı ve 1994 yılında hizmete girdi.
Namık Kemal Evi; Tekirdağ mutfağı, baş odası ve yatak odasını tanıtan etnografik eşya ile süslendi. Ayrıca Namık Kemal ve onun hakkında yazılmış eserler evde teşhir edilir.
Müze, Cumartesi ve Pazar günleri haricinde 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.