Türkiye’de bulunan edebiyat müzeleri
Edebiyat müzeleri, edebiyatın toplumdaki rolünü müze ortamlarında tanıtır ve korur. Yazarların kişisel ve mesleki eşyalarından oluşan bu müzeler, bize geçmişin kapılarını aralar. Bu kapıdan geçip edebiyatın büyük şahıslarının yaşantısı, işlerini ve eserlerini oluştururken kullandığı araçları görmek sizin edebiyata olan tutkunuzu artıracak.
Giriş Tarihi: 16.08.2018
14:58
Güncelleme Tarihi: 10.01.2020
14:54
Vatan şairi Namık Kemal'in 1840 yılında Tekirdağ'da doğduğu evin yakın çevresinde eski Tekirdağ evleri örnek alınarak, Namık Kemal'in hatırasına Tekirdağ Namık Kemal Derneği tarafından 1993 yılında yaptırıldı ve 1994 yılında hizmete girdi.
Namık Kemal Evi; Tekirdağ mutfağı, baş odası ve yatak odasını tanıtan etnografik eşya ile süslendi. Ayrıca Namık Kemal ve onun hakkında yazılmış eserler evde teşhir edilir.
Müze, Cumartesi ve Pazar günleri haricinde 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
Ziya Gökalp'in doğup büyüdüğü Diyarbakır'daki ev 1953 yılında Kültür Bakanlığı'nca alınıp 1956 müzeye dönüştürüldü. Ünlü sosyolog ve yazar Gökalp'in yetiştiği bu ev Diyarbakır'a özgü bir mimariye sahiptir. 1824 yılında Ziya Gökalp'in ailesine intikal eden evde 1876 yılında Ziya Gökalp doğdu. 23 Mart 1956 tarihinde evin harem bölümü İl Özel İdaresince, selamlık bölümü ise Belediye tarafından kamulaştırılmış, harem bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Ziya Gökalp Müzesi olarak düzenlenerek ziyarete açıldı.
Müzeye giriş ücretsiz olup yaz ayları 09.00 – 19.00 arası, kışın 08.00 – 17.00 arasında kapılarını ziyaretçilerine açıyor.
Mevlana Celalettin Rumi'nin kendini bilmeye ve aşka dayanan felsefesi yüzyıllar boyunca bütün dünyayı etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. UNESCO 2007 yılını Mevlana Yılı ilan etti, Mevlana'nın yarattığı hoşgörülü felsefe bir yıl boyunca çeşitli etkinliklerle anıldı ve anlatıldı.
Tekke ve zaviyelerin kapatılması sonrasında Mevlevi dergâhı, Türk ve İslam kültüründeki önemli yeri nedeniyle korundu ve müze olarak yeniden düzenlendi. Günümüzde en çok ziyaret edilen müzelerden biri olan yapıda en ilgi çeken parçalar, Mevlana Celaleddin Rumi'nin Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak anılan türbesi, dergâh eşyaları, değerli elyazmalarının dışında bugünkü kemanların öncüsü olarak kabul edilen sekiz telli keman, sabır taşları ve Galileo'nun asıldığı dönemde astronomi dersleri vermek için kullanılmış olan küre.
Konya'da bulunan müzeye giriş ücretsizdir. Kış ayları 09.00-16.40, yaz aylarında ise 09.00-18.30 arasında ziyarete açıktır.
EVLİYA ÇELEBİ EDEBİYAT MÜZE KÜTÜPHANESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projelerinden biri olan Evliya Çelebi Edebiyat Müze Kütüphanesi Kütahya'da olup Türk ve Dünya edebiyatına dair yaklaşık 5.000 kitabı içinde barındırıyor. Ayrıca edebiyat, felsefe, sanat gibi konularda söyleşi düzenlemek isteyenlere tahsis edilen bir yer de mevcut. Kütahyalı yazar ve şairlere ait yazma eserlerin tıpkıbasımları ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca Türk Edebiyatının Dışa Açılımı (TEDA) çalışmaları çerçevesinde, başka dillerde yayımlanan tüm eserler yine bu kütüphanede okuyucuların yararına sunuluyor.
Pazar ve pazartesi günleri haricinde 10.00 ile 19.00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.
ERZURUMLU EMRAH EDEBİYAT MÜZE KÜTÜPHANESİ
Büyük Türk halk şairinden adını alan müze Erzurum'dadır. 1.000'e yakın yazarın edebiyata dair yaklaşık 5.000 kitabı bulunan müze 2012 yılında faaliyet göstermeye başladı. Türk edebiyatının önemli dergilerinin kapaklarının tıpkıbasımları ve çeşitli süreli yayınlar da müzede yer alır. Erzurumlu Emrah Edebiyat Müze Kütüphanesi'nde, 1.000'e yakın yazarın edebiyat ve edebiyat kuramına ilişkin yaklaşık 5.000 kitap ve kitap dışı materyal bulunur. Türkiye'de yayımlanan 87 edebiyat ve sanat ile ilgili süreli yayının basılı versiyonlarına erişim olanağı vardır.