Türkiye’nin 10 tarihi köprüsü
Köprüler önceleri, geçilecek yerin bir tarafından öbür tarafına uzun bir taş veya ağaç gövdesi uzatmak suretiyle yapıldı. İlk köprülerin tamamı ahşap veya kagirdi. İslami dönem köprülerinin en eskisi Diyarbakır'daki Dicle Köprüsü'ydü. Sizler için, tarihin önemli tanıklarından olan 10 köprü hakkında bilgiler derledik.
Giriş Tarihi: 09.06.2020
08:13
Güncelleme Tarihi: 09.06.2020
09:11
Şahruh Köprüsü Kayseri ili Sarıoğlan ilçesi Karaözü köyünde yer alan tarihi bir köprüdür.
Uzunluğu 144,5 metre, eni 5,6 metre olan Şahruh Köprüsü, Dulkadiroğulları döneminden kalma bir eseridir. Kızılırmak üzerine inşa edilen köprünün banisi ve inşa tarihi kesin olarak belli olmamakla beraber, Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey'in oğlu Şahruh Bey tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir.
Köprü 8 kemerli olup, en geniş kemer 12 metre açıklığındadır. Köprü halen kullanılabilir durumdadır.
Karaözü, Karaözü Köyü Yolu, 38840 Sarıoğlan/Kayseri
Kırşehir merkezine 21 km uzaklıktadır. Kızılırmağın en çoşkulu ve bol aktığı Hirfanlı baraj gölünün su tutma hafzasının hemen başında bulunur. Köyün hemen yanından geçen nehir köye ayrı bir güzellik katar. Köyün güneyinde nehir genişleyerek küçük adacıklar oluşturmuştur bu doğa güzelliği aynı zamanda birçok su kuşuna ve deniz canlılarına barınak ve beslenme alanı olmuştur.
Nehir Kesikköprün güneyine doğru kavisler çizerek adeta menderes görünümü alır. Uzaktan bakıldığında nehrin bu kıvrımını yeşil doku sazlıklar, söğütler ağaçları bağ ve bahçeler sağlı yollu takip eder.Bozkırın ortasındaki mavi ile yeşilin buluşması çok hoş bir görüntü oluşturmaktadır.
Kırşehir merkez Kesik köprü köyünde, Kızılırmak üzerinde kurulu olan köprü 1248 yılında Anadolu Selçukluları tarafından yaptırılmıştır. Tarihi ipekyolu güzergahında bulunmaktadır. Kırşehir ile Konya'yı birbirine bağlamak için yapılan köprü Türk mimarisinin önemli eserlerindendir. Kesikköprü 400 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde, 13 gözlü olup gözler sivri kemerlidir. Köprü 1616,1849,1925 ve 2004 yıllarında da onarım görmüştür.
Meram, Takkeli dağın güney-doğu eteklerindeki vadiye kurulmuştur. Eski Meram Bağları, şehrin 5-6 km. batısından başlayıp, Dere'ye ulaşan yeşil vadiye kadar uzanır. Tarih boyunca suyu, havası ve bağları seyahatnamelere, dîvânlara konu olmuş, ünü bütün dünyaya yayılmıştır. Bugün çevresi ormanlarla kaplı güzel bir mesire yeridir. Ayrıca çay bahçeleri ve lokantalar bulunmaktadır. Meram'da; Selçuklular Döneminde yapılmış olan Meram Hamamı, Meram Köprüsü, Tavus Baba Türbesi, Hasbey Mescidi ve Dârü'l-Huffâzı ziyaret edilebilir.
Meram Köprüsü Meram ilçesi sınırlarında ve Meram Deresi üzerindedir. Kuzey- güney yönünde uzanan yapı beş̧ kemer gözünden oluşur.
Selçuklu döneminde 13'üncü yüzyılda Meram Çayı üzerinde yapılan, yaklaşık 30 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğindeki Meram Köprüsü de hala kullanılıyor. Kesme taşlardan inşa edilen beş gözlü köprünün her iki yanında, iri taş bloklardan korkuluklar bulunuyor.
Dicle Köprüsü - Diyarbakır
Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihi bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer.
On Gözlü Köprü denilen Dicle Köprüsü, on kesik kemer üzerinde inşa edilen bloklarla Dicle'nin iki yakasını birleştirir. Güney cephesinde, kemerlerle korkuluk arasında yer alan iki satırlık çiçekli kûfî kitâbeden, Mervânoğulları'ndan Nizâmüddevle Nasr zamanında Kadı Ebü'l-Hasan Abdülvâhid tarafından 1064 - 65 yılında Ubeyd adlı bir mimara yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Ancak araştırmacılar bu kitâbenin onarım kitâbesi olduğu görüşünde birleşmekte ve eserin çok daha eski bir tarihte yapıldığını kabul etmektedirler.
Dicle, 21200 Sur/Diyarbakır
Taşköprü, Seyhan Nehri üzerinde, Adana kent merkezinde, Adana ve Karşıyaka yakalarını birleştiren köprüdür. Adana'nın simgesi olarak kabul edilen köprü, bir Roma dönemi eseridir.
Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit (766-809) bazı eklerle Adana Kalesine birleştirmiştir. 9. yüzyıl başında Harun Reşit'in oğlu olan 7. Abbasi Halifesi Memun (786-833) tarafından onarılmıştır. III. Ahmet (1713), Kel Hasan Paşa (1847), Adana Valisi Ziya Paşa (1789) tarafından da değişik zamanlarda tamirat görmüştür. Bu üç onarımının yazıtları mevcuttur.
Son onarım, 1949 yılında yapılmıştır.Taş Köprü 319 m uzunluğunda ve 13 m yüksekliğindedir. 21 kemerinden 14'ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir.