Türkiye'nin taşı toprağı miras
Zengin topraklara sahip Türkiye, kimileri için tarihin yazıldığı bir başkent, kimileri için doğasıyla huzur bulduğu dünyanın incisi… Kapadokya, Nemrut Dağı, Pamukkale, Safranbolu, Efes gibi tarihi ve doğal alanlarıyla da UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'nde en başı çekiyor. İşte bu listeye katılan son mirasımız, geçmişi yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayanan Göbeklitepe. Dünyanın günümüze ulaşan en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe'yi ve UNESCO Türkiye Dünya Mirası Listesi'ni inceleyelim…
Giriş Tarihi: 07.07.2018
13:04
Güncelleme Tarihi: 07.07.2018
13:41
Safranbolu Şehri (Karabük)
Safranbolu Şehri, coğrafi konumu nedeniyle çok eski devirlerden beri yerleşim yeri olarak görülür. Türk kentsel tarihinin bozulmamış bir örneği olan bu şehir, geleneksel şehir dokusu, ahşap yığma evleri ve anıtsal yapılarıyla bütünü sit ilan edilmiş ender kentlerden biri olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alır.
Afrodisias Antik Kenti (Aydın)
Aydın ili, Karacasu ilçesi, Geyre Mahallesi sınırları içinde yer alan Aphrodisias Antik Kenti, yerleşim tarihi MÖ 5. bin yıl ortalarına kadar uzanan Aphrodisias, MÖ 6. yüzyılda küçük bir köy görünümünde iken, MÖ 2. yüzyılda Menderes Vadisi'ndeki yoğun şehirleşme döneminde kent devleti (polis) statüsü kazanmıştır. 2017 yılında Dünya Miras Listesi'ne girmiştir.
Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya)
Çatalhöyük Neolitik Kenti, tarım toplumuna ve yerleşik hayata geçişe tanıklık eden eşsiz bir arkeolojik alandır. İnsanlık tarihinin kilit alanlarından biri olarak kabul edilen ve olağanüstü evrensel değerlere sahip olan kent, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.
Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum)
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur…
Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) Kültürel kategoride Dünya Miras Listesine alınan "Bursa ve Cumalıkızık; Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu" Dünya Miras alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliye, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olmak üzere altı bileşenden oluşmaktadır.