Arama

Uzay istasyonunda unutulan Sovyet kozmonot: Sergei Krikalev

Tarihin belki de en şanssız insanlarından biri; Sergei Krikalev. Rutin bir uzay görevini yerine getirmek için seçilen Sovyet kozmonot, Soyuz kapsülüyle Mir Uzay İstasyonu'na fırlatıldığında, 311 gün uzayda tek başına kalacağından ve hayatta kalma mücadelesi vereceğinden habersizdi. Uzaydan geri dönüş beklenenden kolay olmayacaktı. Uzayda mahsur kalan Sovyet kozmonot Sergei Krikalev'in başından geçen bu tarihi ve trajik olayı sizler için hazırladık.

  • 9
  • 13
Dünyaya geri dönüş için 24 milyon dolarlık bilet
Dünyaya geri dönüş için 24 milyon dolarlık bilet

🔷 Almanya, 24 milyon dolar karşılığında Sergei Krikalev'in yerine geçecek Klaus-Dietrich Flade'e bilet aldıktan sonra, Sergei Krikalev nihayet 25 Mart 1992'de Dünya'ya dönebildi.

🔷 Soyuz kapsülünden inerken, üzerindeki uzay giysisiyle medya kuruluşlarının önüne çıkan ve üstünde dört harfli "SSCB" ve kırmızı Sovyet bayrağı bulunan bir adamdı o artık.

  • 10
  • 13
"Un gibi solgun ve ıslak bir hamur parçası gibi terli"
Un gibi solgun ve ıslak bir hamur parçası gibi terli

🔷 İniş görüntüleri ve anlık sağlık taramalarından oluşan bir raporda Krikalev için şöyle bir rapor hazırlanmıştı. Bu rapor onun iniş sırasındaki görünüşünü aynen şöyle tarif ediyordu:

"Un gibi solgun ve ıslak bir hamur parçası gibi terli"

🔷 Ayaklarını yere basarken dört kişi ayağa kalkmasına yardımcı olarak destekledi. Krikalev'e bir kürk manto atıldı, bir diğer kişi ise bir kase et suyu getirdi.

TİTANİK'TE ÖLMEDİĞİ İÇİN JAPONLARIN NEFRET ETTİĞİ ADAM: MASABUMİ HOSONO

  • 11
  • 13

🔷 Uzakta geçirdiği sürede, Krikalev'in çıktığı şehir Arkalykh, Sovyet Birliği'nin toprağı olmaktan çıkmış ve bağımsız Kazakistan Cumhuriyeti'nin bir parçası haline gelmişti. Yaşadığı şehrin adı Leningrad'dan St. Petersburg'a dönmüştü.

🔷 Uzayda geçirdiği süre zarfında Dünya'nın yörüngesinde 5.000 kez dönerek, kendi ülkesinin topraklarının 5 milyon kilometrekareden fazla küçüldüğüne tanık oldu.

İLK TÜRK UZAY YOLCUSU ALPER GEZERAVCI

  • 12
  • 13
"Değişim o kadar radikal değil"
Değişim o kadar radikal değil

🔷 1920'lerden beri ülkeyi yöneten Sovyetler Birliği Komünist Partisi artık siyasi tekel olmaktan çıkarak birçok parti arasında yer alıyordu. Uzaya çıkmadan önce bilim insanları için iyi bir maaş sayılan 600 rublelik aylık geliri, Krikalev'in uzaydaki görevi süresince değer kaybetmişti. Artık bir otobüs şoförü, bir bilim insanından iki kat daha fazla kazanıyordu.

🔷 Krikalev, birkaç gün sonra düzenlediği basın toplantısında, "Değişim o kadar radikal değil" dedi ve devam etti:

Cumhuriyetler Sovyetler Birliği'nde birleşirken, ben Rusya topraklarında yaşadım. Şimdi Bağımsız Devletler Topluluğu'nun bir parçası olan Rusya'ya geri döndüm.

  • 13
  • 13
Rusya Kahramanı ünvanını aldı
Rusya Kahramanı ünvanını aldı

🔷 "Rusya Kahramanı" ünvanını alarak, iki yıl sonra NASA mekiğiyle uçan ilk Rus kozmonot olma başarısını elde etti. Ardından birkaç yıl sonra, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda(ISS) zaman geçiren ilk kişi olarak tarih yazdı.

🔷 Uzaya çıktıktan sonra orada 311 gün hayatta kalmaya adeta mahkum olan, dünya döndüğünde ise artık ülkesinin var olmadığını gören Sergei Krikalev, hem Sovyetler Birliği'nin son vatandaşı olarak tarihe geçti hem de tüm bu trajik sürecin ana kahramını olarak popüler bir kişi haline geldi. Yaşadığı bu tecrübe birkaç film ve diziye esin kaynağı olarak geniş çaplı bir bilinirliğe kavuşmasında etkili rol oynadı.

OSMANLININ İLK VE TEK ASTRONOMİ OKULU: MEKTEB-İ FENN-İ NÜCUM

X Halil İbrahim Kutlu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN