Arama

Vahdetin temsili lalenin edebiyatımızdaki yansımaları

Türkler tarafından asıl vatanı Orta Asya'nın Pamir Dağları'ndan Anadolu'ya getirilen ve buradan dünyaya yayılan lale, kentlerin simgesi ve baharın müjdecisi olarak adına festivaller düzenlenen nadir çiçeklerden biri… Edebiyatta ilk olarak Mevlana'nın şiirleriyle varlığını gösteren lale, klasik edebiyatımızda on altıncı yüzyıla kadar yabani ve taşralı bir çiçek olarak değerlendirildi. Özellikle Lale Devri'nden sonra şairlerin vazgeçemediği temalardan biri oldu. Vahdetin temsili lalenin edebiyatımızdaki yansımalarını derledik.

  • 8
  • 10
Türkiye'de en çok sözü edilen türleri
Türkiye’de en çok sözü edilen türleri

Lâlenin Türkiye'de en çok sözü edilen türleri rûmî lâle, lâle-i Nu'mân, Manisa lâlesi ve Girit lâlesidir.

🔷 Nâbî Dîvânı'nda yer alan, Der Sitâyiş-i Muhassıl-ı Haleb Hacı Ali Ağa başlıklı kaside, Manisa şehrinin güzellikleri ve klasik şiirde sıklıkla bahsedilen Manisa lâlesi ile lâlezârlarının tasvirine dairdir.

O lâlezâr ki yokdur nazîri 'âlemde
Hak eylemiş anı hass-ı diyâr-ı Magnîsâ

🔷 Şairler tarafından lâlenin üzerinde durulan önemli özelliklerinden biri kırmızı rengidir. Bu renk daha çok sevgilinin utangaçlığını sembolize etmekte, utangaçlığından dolayı da lâle bağ kenarında "hacîl" durmaktadır:

"Aceb mi bâğ kenarında dursa lâle hacîl
Ki lâlezâr-ı cemâlinde hâr u zârındır"

beytinde Ahmed Paşa bu duruma telmihte bulunur.

  • 9
  • 10
Türk şiirindeki yolculuğu
Türk şiirindeki yolculuğu

🔷 Lâle redifiyle kaleme alınmış başka bir kaside Lâle Devri şairlerinden Şeyhülislam Es'ad Efendi Dîvânı'nda bulunur. Kasîde der Midhat-i Şehriyârî başlıklı manzumenin tamamı 43 beyittir. Yabani bir dağ bitkisiyken, bir kültür çiçeğine dönüşen lâlenin Türk şiirindeki yolculuğunu Arif Nihat Asya'nın Laleler isimli şiiriyle anlatır.

Kokunuz nerde ve siz nerdesiniz
Ey hakikatli vatan lâleleri?

Hani yer cenneti Sâdâbâd'ın
Ünü bir yurdu tutan lâleleri

Ben ararken sizi gurbet gurbet
Açtı mermerde Sinan lâleleri

...

  • 10
  • 10
Halk türkülerinde ve halk şiirinde lale
Halk türkülerinde ve halk şiirinde lale

🔷 Lâle kumaş, halı, tahta, deri, sedef ve taş işlerinde önemli bir süsleme unsuru olarak da kullanılmıştır. "Lâle bin altın ise hâle bedavadır" atasözü içinde de yer alan lâle özellikle halk türkülerinde ve halk şiirinde daha çok gül, bülbül, sümbül, bahar gibi kelimelerle birlikte anılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN