Arama

Afet sonrası toplumu bilinçlendirmenin önemi

Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında, yaşanabilecek afetlere karşı bilinçli olunması gerektiği gerçeği, bir kez daha gün yüzüne çıktı. Yaşadığımız bu derin acı aslında toplumsal bilinçteki eksikleri göstermesi bakımından da ders niteliği taşır. Peki, afet sonrası toplumsal bilinç nasıl sağlanır?

🔸 Programda "Depremzedelerin bazılarında öfke daha çok görülürken bazılarında üzüntü ve yas daha çok görülür." diyen Klinik Psikolog Sümeyye Köten Güçlü, önceliğin temel ihtiyaçların karşılanmasında olduğunu vurguladı:

"Birden herkesin hayatı değişti. Travmatik yaşam dediğimiz şey de bu zaten. Deprem sonrasında ilk olarak insanın fiziksel ihtiyaçlarını karşılayarak onları güvende hissettirmeliyiz. Bir bebek doğduğu zaman ilk 2 sene ona bakım veren ailesinin güven vermesini bekler. Bu karşılandığı zaman ikinci basamağa çıkar. Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisindeki ilk basamak ihtiyaçlarını sağladığımız zaman güven duygusu oturacaktır."

*Maslow ihtiyaçlar hiyearşisi nedir?

Abraham Maslow tarafından ortay atılan bu teori, beş farklı basamak ile insanların psikolojik ve fiziksel ihtiyaç düzeyini ehemmiyet sırasına göre düzenler.

Deprem sonrası psikolojik destek nasıl sağlanır?

🔸 Afetzedelere yapılan yardımların sırasının belirlenmesi oldukça önemlidir. Çünkü zaman içinde ihtiyaçlar değişecek ve dönüşecektir. Bunu sağlamanın yolu ise doğru bir koordinasyondur.

🔸 "Afet sonrasında fizyolojik ihtiyaçlar karşılanmadan psikolojik ihtiyaçlar sağlanmaz. Depremden etkilenenlerin yiyecek, içecek, giyecek haber alma ve barınma gibi ihtiyaçları var" diyen Güçlü " Ben, psikolog olarak sıramı bekliyorum" sözleriyle temel ihtiyaçların sağlanmasına dikkat çekti.

🔸 Deprem sonrası dayanışma, kardeşlik ve beraberliğin devam etmesi için çeşitli çalışmalar yapılmasının oldukça önemli olduğundan bahseden Güçlü, herkesin elinden geldiği ölçüde yardım çalışmalarına katılmasının öneminden bahsetti.

"Bu çabuk bayatlamayan kurabiyeler yapıp paylaşmak olabilir, komşuların birleşerek afet bölgesine evlerinde bulabildikleri dayanıklı gıdaları getirmeleri veya göndermeleri şeklinde de olabilir."

  • 10
  • 10

Afet sonrasında sosyal medya kullanımı nasıl olmalı?

🔸 Sosyal medya yönetimi kullanımı konusunda halk bilinçlendirilmeli. Afet sonrasında, sosyal medya kullanımı olumlu yanlarının yanında bilgi kirliliğine de yol açabilir. Algı ve manipülasyon oluşturabilecek paylaşımlara dikkat etmeli, paylaşmadan önce kaynağını araştırmalı ve teyit etmeliyiz.

🔸 Negatif paylaşımların psikolojik ilk yardımı, yani kişilerin iyi hissetme, umut etmeye başlama noktasına gelmelerini sekteye uğrattıp bu durumu geciktirdiğinden söz eden Güçlü "Özellikle akşam saatlerinde haberlere ve sosyal medyaya bakılmaması taraftarıyız. Çünkü bu durum uyku problemlerine, sabah yorgun ve bıkkın uyanmamıza sebebiyet verir" cümleleriyle sosyal medya kullanımının sınırlarının belirlenmesinin önemine dikkat çekti.

Deprem sonrası sosyal medya kullanımı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN