Geleceğin inşasında en etkin rol: Çocuk eğitimi
Gelecek nesillerin inşasında büyük rol oynayan çocuk gelişimi oldukça önem teşkil eden bir meseledir. Anne ve babalar özellikle doğumdan itibaren çocuklarının gelişimine en yakından tanıklık eden kişilerdir. Bu yüzden çocukların anne ve babaları onlar için en önemli ve ilk rol modellerdir. Çocukların aldığı temel değerler onlara bir ömür boyu eşlik eder.
Giriş Tarihi: 10.11.2022
12:01
Güncelleme Tarihi: 12.11.2022
00:32
🔶 İkinci çocukluk (ilkokul ) dönemi ( 7 - 11 yaş ):
Çocuğun dış dünya ile daha iç içe olduğu dönemdir. Bu dönemin başlangıcı ilkokula yeni başlama, son yılları ise çocuğun ergenlik dönemine girmeye başlaması bakımından oldukça önemlidir. Çocukta bu dönemde: Mantıklı düşünme artar, yaşıtları önem kazanır, dil ve bellek becerileri artar, bilişsel beceriler artar,benlik kavramı gelişir.
🔶 Ergenlik dönemi (12 - 18 yaş ):
Ergenlik dönemi, bedensel değişikliklerin yaşandığı bir dönemdir. Çocukluk döneminde kısmen yavaşlayan bedensel büyüme ve gelişme, ergenlik döneminde yeniden hızlanarak bu dönemin sonunda yetişkinlik seviyesine ulaşır. Fiziksel değişimi hızlıdır, üreme olgunluğuna erişilir, kimlik arayışına odaklanılır, soyut düşünme ve bilimsel sorgulama gelişir, ergen ben merkezciliği bazı davranışlarda sürdürülür.
Sağlıklı toplumun temeli: Çocuk psikolojisi
🔶 Saliha Erdim çocuklarımızın iki dönemi olduğunu öne sürerek bu dönemleri şu şekilde açıkladı ve bu iki dönemin birbiriyle oldukça bağlantılı olduğunu aktardı:
"Çocuklarımızın iki dönemi var. Çünkü dönemi ve niçin dönemi. Çocuklarımıza çünkü dönemi ana- babayı modelledikleri dönem.' Bunu yapıyorum, çünkü annem istiyor; bunu yapıyorum, çünkü babam istiyor.' dedikleri dönem. 7 ve 11 yaş aralıkları bu dönemi kapsar. Çocukların anne – baba arasında kaldığı, sosyal hayatın çocukları birebir çok da etkisi altına almadığı zaman dilimi. Çocuğun niçinli dönemine çünkülü döneminde yaptığımız yatırımlar önemli. Niçin dediği zaman çocuğun aklına, o anlamlı cevaplar gelecek. O anlamlı kahramanlar gelecek... Arkadaşlarında o anlamlı cevapları ve kahramanları arayacak; onlar olmadığı zaman rahatsız olacak, onları bulma arayışında olacak bu bir insanı hayatta sapasağlam bir duruşa sahip kılacak çok anlamlı bir arayıştır."
🔶 Erdim, anne-babanın çocukla ilgilenmesinin, ona sorular sormasının, ona doğru hassasiyetler aşılamanın getirilerini şu cümlelerle izah etti:
"Çocuğunuzun öğrendiği zaman kendisini iyi hissetmesi, bugün şunu öğrendim diyerek heyecanla annesine ifade etmesi değerli. Ebeveynin "Hadi bugün öğrendiklerinden birisini hayata geçirelim, bugünkü ders sana ne kattı?"" Ne öğrendin ve bununla ne yapalım?" demesi de kıymetli. Kitap okuma merkezli, öğrenme merkezli, aynı zamanda dinlenme ve bunlarla harmanlanmış bir paylaşım olduğu zaman o çocuklar durmadan kitap okur, gördüğü bir cümleyi annesine gösterir. Kendisi gibi arkadaşlar seçer. Kim neden heyecanlanıyorsa heyecanlandığı şeyin bulunduğu kimse onu çeker. Yanlışta heyecanlanan kişi yanlışı kendine çeker. Hacı hacıyı Mekke'de hoca hocayı tekkede bulur, deli deliyi bir dakikada bulur, derler. Çünkü bana göre insanın içinde kendisindeki hassasiyetlere ayarlı bir mıknatıs var. O mıknatıs kimi gönlünde yüceltiyorsun onu çekiyor. O yüzden de çocuklarımızın gönlüne doğru insanları, doğru hassasiyetleri yerleştireceğiz ki. Çocuklarımızın çünkü döneminde bunu yapacağız."
Okullar açıldı ebeveynler dikkat