Arama

Başkalarının varlığının üzerimizdeki tesiri: Sosyal etki

Farkında olsak da olmasak da çevremizdeki insanlardan etkileniriz. İnsan en çok vakit geçirdiği beş insanın ortalamasıdır, diye boşuna denemişler. Çeşitli türleri olan sosyal etki, kimi zaman tutum ve davranışlarımızı o gruptayken değiştirmemize neden olurken kimi zaman da o grup ya da değer verilen kişiye ait normları tamamıyla kabul ederek benimsememize neden olur. Sizler için başkalarının varlığının üzerimizdeki etkisini araştırdık.

  • 5
  • 10
Enformatif Sosyal Etki
Enformatif Sosyal Etki

◼ Kişinin bilgiye gereksinim duyduğu bir noktada kendisinden daha bilgili olduğunu bildiği ya da düşündüğü kişilere gösterdiği uyumdur.

◼ Bu sosyal etki türü bireyin bilgi eksikliği olduğunda ya da bilgisinden emin olamadığında oluşur. Kişi, bilgisinin yetersiz olduğunu hissederek ve diğerlerinin daha iyi bildiğini kanısıyla hareket ederek bu sosyal etkiyi yaşar. Uyum türlerinden benimseme ile ilişkilendirilir.

Sosyal etkiye bağlı olarak uyma davranışı üç şekilde oluşur. Bunlar; boyun eğme, özdeşleşme ve benimsemedir.

Boyun Eğme

◼ Bireyin başkalarının ya da topluluğun isteklerine uyduğu durumdur. Başkalarının sunduğu doğrudan ve örtülü taleplere olumlu yanıt verme eğilimidir. Sosyal etkinin en düşük aşaması olarak adlandırılır.

Kişisel İlişkilerde Kullanılan Bir Silah: Manipülasyon

  • 7
  • 10
Özdeşleşme
Özdeşleşme

Kişinin önemseyip değer verdiği bir kişiyle ya da içinde bulunmayı istediği topluluğun üyeleriyle özdeşim kurduğu durumdur. Toplulukla özdeşleşenin grup normlarını tamamıyla kabul etmesine gerek yoktur.

◼ Kişi, grubun olmadığı noktalarda kendi fikir ve davranışlarını sergileyebilir. Özdeşleşme çoğunlukla gruptakiler tarafından onaylanmak ve kabul görmek için yapılır.

◼ Özdeşleşme, başkaları tarafından saygı gören ve değer verilen bir kişiden etkilenerek de meydana gelir. Mesela, hafta sonunu dinlenerek evde geçirmek isteyen biri, iş arkadaşları birlikte vakit geçirmeyi sevdiği için onlara katılabilir.

◼ Bir fenomenin ya da ünlünün tavsiye ettiği bir ürünü satın almak veya onun saç modelini, giyim tarzını benimsemek de özdeşleşmeye örnektir.

Günümüzde Ruhun Hastalıkları

  • 9
  • 10
Benimseme
Benimseme

◼ Benimseme (içselleştirme) kişinin içinde bulunduğu veya bulunmak istediği topluluğa uyum sağlamak için açıkça görüş ve davranış değiştirdiği durum olarak adlandırılır.

◼ Bu uyum türünde kişi, sadece topluluğun görüşlerine uyum göstermekle kalmaz. Aynı zamanda görüşleri benimseyerek kendisininmiş gibi kabullenir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN