Bilincimizi arındırma yöntemi: 'Zihin detoksu'
Zihnimiz, adeta bir kumbara. Hatırladıklarımız kadar hatırlamadıklarımız da onun içerisinde yer alıyor. Elbette ki böyle bir durumda zihnimizi kurcalayan birçok düşünce, belleği bloke edebilecek virüsler gibi hem beynimizi hem de bedenimizi ele geçirebiliyor. Bu sebeple belli sürelerde evimiz gibi, masamız gibi zihnimizi de arındırmak gerekiyor. Peki, zihin detoksunu nasıl yapacağız? Burada evrenin bir yasasına dikkat çekmekte fayda var. "Boşalan yer hemen dolar." Zihin temizliği yapıldığı an, aynı bilgilerin yerine olmasını istediğimiz bilgileri yerleştirmeli ve sürekli olarak bilinci beslemeliyiz.
Giriş Tarihi: 12.02.2019
13:28
ÖFKELERİNİZDEN VE KIRGINLIKLARINIZDAN KURTULUN
Öfke duyduklarınızdan, kırgınlıklarınızdan kurtulun. Bilinçaltınızı arındırmak için affedin ve bu olayların yüklerinden kurtulun. Aksi halde hiçbir zaman yeni başlangıçlar yapamazsınız. Uzmanlar yazmanın bu süreçte faydalı olduğunu söylüyor. Elinize bir kâğıt kalem alın ve zihninizi kurcalayanların listesini çıkarın. Unutmak istediğiniz kişiler, olaylar; affetmek ya da af dilemek ve gerçekleştirmek istediklerinizi listeleyin.
KENDİNİZE YENİ MEŞGALELER BULUN
Takıntı haline getirdiğiniz şeyleri kendinize unutturmak için yeni meşgaleler bulun, rutinden şaşarak kendinize ters köşe yapın. Bunu yapmazsanız, zihniniz eski düşüncelerde kendini kaybetmeye devam edebilir. Daha çok sosyalleşip yeni insanlar tanıyın. Psikiyatr Judson Brewer "Yeniye heyecan duymak, korktuklarınızdan ve değiştirmeniz gereken alışkanlıklardan uzaklaşmanıza vesile olacak." diyor.
BESLENME ZİHİN ÜZERİNDE ETKİLİDİR
Nasıl beslendiğiniz, bedenen ve zihnen nasıl hissettiğiniz üzerinde epey belirleyici durumda. İyi, sade bir diyet düzgün beyin işlevlerinin olmazsa olmazı. Mesela beyne iyi gelen, antioksidan olan kızılcık, yaban mersini, pazı, ıspanak, balık gibi besinler; sindirim sistemine iyi gelen yoğurt, peynir, lifli sebze ve meyveler hayatınızda mutlaka olmalı.
Herkese söz vermeyin, kahramanlık edip her mesele işin sorumluluk almayın. Yapılan bir araştırmaya göre, bir işle uğraşırken diğeriyle uğraşmadığı için kendini suçlu hissetme durumu, yani duygusal karmaşa, beyni çok yoruyor.
UYKUYA HAYATINIZDA YER AÇIN
Daha iyi uyuyun. Bu size sıkıcı gelebilir, zaman kaybı gibi görünebilir ama beyninizi boşaltmak için uyku önemli. Beyindeki bir dizi kanal, gün boyu beyin omurilik sıvısında biriken metabolik atıkları filtreliyor. Bu işlem çok fazla enerji gerektirdiğinden ancak beyin uykudayken yapılabiliyor. Ama siz yeteri kadar uyumazsanız biriken atıklar bilişsel becerileri, davranışları ve karar verme yeteneğinizi bile etkiler.