Çağın hastalığı: Panik atak
Beklenmedik şekilde vücutta büyük bir korku hali oluşturan panik atak, bireylerin sosyal hayatını ve psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkiler. Tekrarı halinde panik bozukluğa yol açabilen bu rahatsızlık, atağın tekrar gelme endişesiyle vücudun sürekli bir alarm halinde olmasına neden olur. Peki, panik atağın belirtileri nelerdir? Panik atak nasıl tedavi edilir?
Giriş Tarihi: 04.08.2023
08:47
Panik atak nasıl gelişir?
🔸 Panik atağın kesin nedeni günümüzde hala tam olarak bilinmemekle birlikte beyindeki kimyasal bir dengesizlik sonucu oluştuğu düşünülür.
🔸 Bunun dışında çevresel faktörlerin tetiklediği genetik faktörler, çocukluk zamanında yaşanan problemlerin de gelecekte panik bozukluğu ortaya çıkarabileceği gözlemlenmiştir. Yas ve aşırı sinir, stres ve beyin yapısının işleyişiyle ilgili sorunlar da bu rahatsızlığın gelişmesine yol açabilir.
Zihnimizin bize oynadığı oyun: Varsayımlarımız
Panik atak günlük hayatta ne gibi değişikliklere yol açar?
↪ Araç sürme korkusu oluşur.
↪ Sosyal ortamlarda atağın başlama ihtimaline karşı bu ortamlardan uzak durmak gerekir.
↪ Sosyal hayatta sorunlar başlar.
↪ Alkol ve uyuşturucu madde kullanımına sebep olabilir.
↪ Depresyon, kaygı gibi psikolojik sorunlara sebep olabilir.
↪ Sık sık sağlık kuruluşun başvurma gibi durumlara yol açabilir.
Panik atak tanısı nasıl konulur?
🔸 Panik atak diğer pek çok hastalığın belirtisi ile benzerlik gösterebilir. Bu yüzden hastaya EKG, kan sayımı ve troid gibi birçok test yapılır.
🔸 Hastanın öyküsü dinlenir ve psikososyal açıdan değerlendirilir. Bu noktada kişilerin endişe ve stres faktörlerini büyük bir açıklıkla anlatmaları yararlı olacaktır.
Zihnin işgali: Takıntı
Panik atak tedavisi nasıl yapılır?
🔸 Panik atak hastalarında temel tedavi yaklaşımında hem psikoterapi hem de ilaçla tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu tedavilerin başında bilişsel davranışçı terapi (BDT) yer alır.
🔸 Bilişsel davranışçı terapi genel olarak kişinin kendi deneyimlerinden öğrenmesini hedefler. Tedaviden sonuç alınması zaman ve emek isteyen bir süreçtir.
🔸 Genel olarak hastalar birkaç haftalık süreçte hastalık belirtilerinin azaldığını hissederler ve birkaç aylık terapi sonunda bu belirtilerde azalma görülür.
🔸 İlaçla tedavide ise seçici serotonin geri alım inhibitörleri, beta-blokerler, benzodiazepinler, seçici noradrenalin ve serotonin geri alım inhibitörleri gibi ilaçlar kullanılır.