Arama

Çağın vebası: Tükenmişlik sendromu

Zaman zaman her şeyi otomatikleşmiş bir şekilde yaptığınızı, işinizden keyif almadığınızı mı hissediyorsunuz? Yahut çalışırken "bitse de gitsek" düşüncesinde olup, saatleri hatta dakikaları mı sayıyorsunuz? Bu sorulara cevabınız evet ise hisleriniz kronikleşmiş demektir. Bu durumda tükenmişlik sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Peki tükenmişlik sendromu nedir ve neden görülür? Sizler için araştırdık…

  • 10
  • 10

🔶 En faydalı yöntemlerden birinin de yeni projeler, fikirler üretme çabası olduğunu aktaran Koçak, tüm bunları yapabilecek gücü kendinde bulamayan kişilere "dinlenmeyi" öneriyor. Dinlenmenin birey için ne kadar önemli olduğunu da "Dinlenme olmazsa olmaz. Gün içerisindeki tükenmeyi, akşam dinlenmeyle buluşturmamız lazım. Diğer türlü hep bir şeyler eksik kalır. Çünkü o tükenme devamlı artar. Sarf ettiğimiz eforu, efor cinsinden dinlenerek geri kazanmamız lazım." sözleriyle vurguladı.

Tükenmişlikle başa çıkma yöntemleri:

Egzersiz, sadece bireyin fiziksel sağlığı için değil, duygusal ve ruhsal bir rahatlama yöntemi olarak da gereklidir. Kısa yürüyüşler, gün içinde birkaç defa tekrarlanan hareketler, bireyin egzersizi bir alışkanlık haline getirmesi açısından önemlidir.

➡ Dengeli beslenme, stres başta olmak üzere bütün sağlık durumları için önemli bir adımdır.

➡ Nefes alma ve gevşeme egzersizlerini öğrenmek oldukça faydalıdır. Bunların yanında dinlenmek ve kendisini düzenlemek için insan vücudunun zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle uyku düzenine dikkat etmek gerekir.

İnsanların güçsüz, zor zamanlarında çevrelerinden yardım istemeleri, yardım almaya açık olmaları oldukça önemlidir. Çevreden görülen destek, stres ve tükenmişlik duygularıyla baş etmede oldukça etkilidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN