Çocukluk depresyonu ve belirtileri
Çocukları her ne kadar küçük ve hayata karşı savunmasız görsek de onların da kendilerine göre bir dünyaları var. Büyüklerin göremediği ufak detaylar, çocuklar için oldukça büyük sorunlar meydana getirebiliyor. Özellikle davranışlarındaki değişimler ebeveynler ve büyükler tarafından görülmesine rağmen çocuğun büyüdüğüne işaretmiş gibi görülse de altında çok daha tehlikeli bir durum yatabiliyor. Çocukluk depresyonu. Çocukluk depresyonu nedir? Belirtileri nelerdir? Sizler için derledik...
Giriş Tarihi: 13.05.2019
09:22
Güncelleme Tarihi: 13.05.2019
10:12
Depresyon testleri uygulanabilir
Aile çocukla ilişkilerinde zorlanıyorsa ve çocuk sosyal çevre ile ilişkilerinde güçlük yaşıyorsa yaşıtları ile uyumsuzluk varsa farklılığa hemen müdahale etmesi gerekir. Öncelikle çocukta ne olduğunu , depresyonun olup olmadığını anlamak için bu konuda yararlanılan testler var. Bunlar yapılmalı. Okul ve aile işbirliği içinde olmalı. Çocukta bir değişiklik gözlendiğinde mutlaka önlem alınmalı ve bir uzmana başvurulmalı.
Kız ve erkek çocuklarında aynı oranda görülür
Uzmanlar, depresyon geçiren çocukların, gerek okul hayatının gerekse toplumsal yaşantısının olumsuz yönde etkilendiğini, hatta depresyonun çocukların ölümüne neden olabilecek kadar ciddi ve önemli bir ruh sağlığı sorunu olduğunu belirtti.
Yapılan çalışmalarda depresyonun, ergenlik döneminden itibaren, kızlarda erkeklere göre daha sık görüldüğü ortaya çıktı. Ancak çocuklarda depresyonun görülme oranlarına bakıldığında ise kızlarda ve erkeklerde eşit oranda görüldüğü belirtildi.
Yapılan çalışmalara göre, depresyonun görülme sıklığının okul öncesi dönemde %1.2, okul çağı dönemindeki çocuklarda yaklaşık %2-5 ve ergenlerde ise %4 ile %8 arasında olduğu tahmin edilmektedir.
Anne-çocuk ilişkisine dikkat edilmeli
Dünyaya gelirken her birimiz çevreyi algılamak ve etkileşime girmek için temel bazı yetilerle donatılmış bir şekilde geliriz. Aslında bu donanım bebeğin henüz birkaç haftalıkken dahi yüz yüze etkileşime olan ihtiyacına ve bu ihtiyacının özellikle ebeveyn ile ilişkisindeki yerinin önemine işaret eder.
Gelişimine devam eden bir bebek, erken çocukluk ve çocukluk dönemlerinde bağlanma, uyumlanma ve etkileşim ihtiyacı ile büyür. Bu etkileşimler sırasında anne ile bebek arasındaki ilişki çocuğun ilk bakım verenleri ve ebeveynleri ile kurduğu güvenli temas, çocuğun en önemli duygusal ihtiyaçlarına dair temel taşlarını oluşturmada çok önemli bir rol oynar.