Çocuklarda dijital bağımlılık
Yirminci yüzyılla beraber teknoloji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Özellikle akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanım yaşı her geçen gün düşüyor. Bu durum ister istemez birtakım sorunların da ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Özellikle ergenlik çağındaki çocukların elinde kontrolsüz kullanıma açık olan internet, gençlerin sanal dünyanın karanlık yüzüne sürüklenmesine sebep oluyor. Peki bu noktada ailelere hangi görevler düşüyor?
Giriş Tarihi: 16.08.2022
06:48
Güncelleme Tarihi: 16.08.2022
08:57
"DIŞ DÜNYAYLA BAĞ KURMASINI SAĞLAMALIYIZ"
Teknoloji bağımlılığında aile içi iletişimin az olduğunu belirten Bayraktar , "Ailece bir şeyleri paylaşma, birlikte bir şeyler yapma, duygu paylaşımı gibi özelliklerin de az olduğunu görüyoruz. Bunun önüne geçmek için günlük sınırlandırmalar yapacağız. Çocuğunuza hangi saat aralığında kullanmak istediğini sorarak interneti ona göre açıp kapatırsınız. Ama özellikle ergenlik döneminde çocuğunuzun hangi sitelere girdiğine bakın. Biz güvenli internet için ebeveynlerin bulunduğu ortamda çocuğun internet kullanmasını tavsiye ediyoruz. Odasına kapandığı bir yerde 18 yaş altındaki bir çocuk her zaman tehlikeye açıktır. Aynı zamanda çocuğumuza kural koyarken biz de bunu uyguluyor olacağız. O an kitap okuyabilir ya da farklı bir şey yapabiliriz. Çocuğunuzun sevdiği aktiviteleri bulup onu sosyal yaşamda yeşertmesi için fırsatlar oluşturun. İnternet ortamındaki arkadaşlıkların yerine arkadaşlarını eve davet ederek, dışarıda ya da ebeveynlerle buluşmalarını sağlamalıyız. Bu şekilde çocuğun dış dünyaya akması için bazı ortamlar oluşturacağız." i fadeleriyle ailelere düşen görevleri de açıklar.
Programın tamamını izlemek için tıklayın
💠 Netice olarak, hayatımızın bir parçası haline gelen internet, beraberinde teknoloji bağımlılığı denen kavramı da getirir. Bu teknoloji bağımlılığı özellikle 2000 ve sonrasında doğan çocuklar da daha sık görülür. Bu bağımlılıktan çocukları kurtarmak ve internetin getirdiği olumsuzluklardan korumak için ebeveynlere büyük görevler düşer.
💠 Bunun için belirli saat kısıtlamaları getirmekle birlikte güvenli internet ortamı sağlanarak sürekli denetlemeler yapılabilir. Ayrıca dijital detoks yaparak belirli bir süre teknolojik cihazlardan uzak durularak bedenen ve ruhen dinlenilebilir. Dijital teknolojilerin hayatımızın bir parçası olduğu bir gerçektir. Önemli olan bunun bağımlılık seviyesine gelmesini engelleyebilmektir diyebiliriz.