Arama

Beynin fikir üretirken yaşadığı süreç

Hayat boyunca birçok aktivite gerçekleştiriyoruz. Bazen sorgulamadan otomatik olarak davranışlar sergilesek de –yürümek, su içmek gibi- bazen de aklımızı kullanmak zorunda kalabiliyoruz. Birçok seçenek içerisinden bize uygun olanı bulmamız gerekebiliyor, öğrenme süresi boyunca beynimizde belli aktiviteleri harekete geçirebiliyoruz. İş, yaratıcılık gerektiren durumlara geldiğinde özellikle edebi metin oluştururken biraz daha fikir üretmemiz gerekebiliyor. Peki, tıp dünyasının en büyük sırrı olan beynimizde fikir üretirken neler oluyor?

  • 8
  • 18
Dil Becerisi
Dil Becerisi

Dil, beynin bilişsel sürecinin bir neticesidir. Dil yeteneği ise yazma eyleminin en büyük parçasını meydana getirir. Beynin dil edinimi için kullandığı etmenler, sesleri kelimelere çevirmeyi ve sözlü veriler oluşturmayı sağlar. Araştırmalara göre, yazarların düzenli olarak yazmayan insanlara nazaran dil edinimi becerisi daha da gelişmiştir. Dil kullanımını geliştirmek için okumak veya kelime oyunları oynamak en etkili yöntemlerden sayılabilir.

Beyninizin yaratıcı gücünü artırmak için, sık sık kullandığınız kelimeleri ya da söz kalıplarını kullanmak yerine, kendinize yeni meydan okumalar sunun. Örneğin, çok yoğun dikkat gerektiren okumalar ve analizler yapmak veya daha yaratıcı düşünmenizi gerektiren kelime oyunlarıyla uğraşmak...

  • 10
  • 18

Dilbilgisi kurallarına yeterince hakim olmamak, yeni kelimelerin öğrenilmemesi yazma sürecini oldukça etkiler. Zaman zaman dilbilgisi kurallarını gözden geçirmek hem yazmanıza hem de yaratıcı kurgulamanıza yardımcı olacaktır.

  • 11
  • 18
Görsel ve Uzamsal İşleyiş
Görsel ve Uzamsal İşleyiş

Dış etmenlerden gelen görsel uyaranlar beyin tarafından işlenir ve beyin bu nesneler arasındaki mekânsal ilişkileri anımsar. Bu işlem, aynı zamanda imge ve senaryoları hayal etme gibi becerileri de içerir. Beyninizdeki içsel "GPS", kurgudaki kişilerin nasıl hareket ettiklerini ve hangi belirli ortamlarda nasıl gözükmesi gerektiğini bulmanıza yardımcı olur. Görsel ve uzamsal işleyiş, aynı zamanda kelimeleri nasıl bir araya getirdiğinizi de etkiler.

  • 12
  • 18
Yürütücü İşlev
Yürütücü İşlev

Bir hikayenin fikrini bulmak, hikayedeki tipleri, bölümleri, konuşmaları organize etmek gibi düşünme işlemi, beynin ileri derece bilişsel sürecine dahildir ve yürütücü işlev olarak tanımlanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN