Arama

Göçün insan psikolojisine etkileri

Sosyal bir sorun olan göç insanların savaş, etnik ve dini çatışmalar, daha iyi iş imkanları, eğitim, sağlık ve kültürel nedenlerle yaşadıkları yer değiştirme durumudur. Göç birçok stres faktörünü içinde barındırır. Göç edilen yerdeki kültüre, dile ve yaşam şekline uyum sağlamak en birincil sorunları teşkil eder. Peki göçün insan psikolojisine etkileri nelerdir? Sizler için araştırdık...

  • 10
  • 10

🔴 Göçmenlerle ilgili yapılan çalışmaların bir bölümünde ev sahibi toplumun kültürüne uyum sağlayan gruplarda daha çok ruh sağlığı sorunlarına rastlanır. Bu durum uyum sürecinde yaşanan zorlanma ve strese bağlanır.

🔴 Hollanda'daki göçmen bireylerle yapılan bir çalışmada, göçmen bireylerin yoğun ikamet ettiği yerleşim bölgelerindeki göçmenlerde şizofreni riskinin daha az olduğunu gözlemlemişlerdir. Bu gözlemden yola çıkarak kendi kültür grubunun içinde yaşamanın sosyal ilişkileri arttırıp yabancılık ve yalnızlık hissini azalttığı da söylenebilir.

🔴 İngiltere'de yapılan birçok çalışmada, ev sahibi gruba oranla, Karayipler, İrlanda, Polonya, Hindistan ya da Pakistan'dan göçenlerde yüksek oranda şizofreni tanısı bulunduğu görülür. Geldikleri ülkelerdeki düşük şizofreni oranları göz önüne alınınca, araştırmacılar bunun göç eylemi ve sonrasında yaşanan zorluklarla ilgili olabileceğini belirtirler.

🔴 Yapılan çalışmalarda, göç eylemi sonrasında yeni kültüre uyum sağlamanın her zaman olumlu etki oluşturmadığı madde kullanım gibi olumsuz davranışlara da sebep olabileceği belirtilir.

🔴 Meksikalı göçmenlerde, Amerikan kültürüne ayak uyduranlarda daha çok ruhsal soruna rastlanır. Özellikle madde kullanımı, yeni kültüre adaptasyonun çoğu zaman olumlu olmadığını ortaya koyar.

🔴 İnsanlık tarihi boyunca önemli bir sorun olan göç, günümüzde de bireyleri ruhsal ve sosyal olarak yıpratmaya devam eden bir olgudur. Tüm bu bilgiler ışığında göç; savaşlardan, insan hakları ihlallerinden, doğa ve insan kaynaklı felaketlerden etkilenerek zorunlu olarak gerçekleştiğinde bireylerin ruhsal sağlık durumlarını daha karmaşık hale getirir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN