Arama

Göçün insan psikolojisine etkileri

Sosyal bir sorun olan göç insanların savaş, etnik ve dini çatışmalar, daha iyi iş imkanları, eğitim, sağlık ve kültürel nedenlerle yaşadıkları yer değiştirme durumudur. Göç birçok stres faktörünü içinde barındırır. Göç edilen yerdeki kültüre, dile ve yaşam şekline uyum sağlamak en birincil sorunları teşkil eder. Peki göçün insan psikolojisine etkileri nelerdir? Sizler için araştırdık...

🔴 Kültürleşmenin yanı sıra göçmenlik ve ruh sağlığı araştırmalarını en önemli konularından biri algılanan ayrımcılıktır. Algılanan ayrımcılık, kişide güvensizlik ve değersizlik duygularına yol açar. Birey eğer etrafındakilerle bunu paylaşabilir ve destek alıp kendine güvenini ve aidiyet duygusunu yükseltebilirse bununla daha kolay baş edebilir.

(Pascoe ve Richman 2009)

🔴 Diğer yönden sosyal destek kişiyi kendi grup etkinliklerine çekerek dikkatini dağıtabilir. Ayrıca sosyal destek ile kişi olumlu modeller edinebilir. Ayrımcılık ya da ırkçılıkla başarıyla baş etmiş kişileri model alabilirse, yaşadığı ruhsal sıkıntıyı hafifletebilir.

🔴 Yapılan çalışmalar sosyal desteğin ayrımcılık karşısında koruyucu bir etken olduğunu vurgular. Farklı göçmen gruplarıyla ortaya birçok çalışma algılanan ayrımcılığın, ruh sağlığı için önemli bir tehdit olduğunu ortaya koyar.

Anlaşmanın yolu: iletişim

🔴 Göçün ruh sağlığına nasıl etki ettiği incelenirken sıklıkla vurgulanan nokta, göç olgusunun kişide bir ruhsal bozukluk yaratmasının yanında bireylerin göçe yüklediği anlama, göç etme sebeplerine, göç süresince yaşananlara ve göç sonrası strese göre kişinin ruh sağlığına etkisinin incelemesidir.

🔴 Göç yaşantısının ruh sağlığı üzerine etkisi sosyal izolasyon kuramı, kültürel şok kuramı ve kültürel değişme kuramı ile açıklanmaya çalışılır.

Sosyal izolasyon kuramı nedir?

🔴 Bu kurama göre göç, bireyin bulunduğu ortamdan sadece fiziksel bir ayrılış olmamakta aynı zamanda alıştığı bir dizi hak, kural ve sosyal etkileşim örüntülerinden ayrılması manasına da gelir.

🔴 Kişinin alıştığı ortamdan ayrılması onun yalnızlık, yabancılaşma ve kendini değersiz hissetme gibi duygulara kapılmasına sebebiyet verir.

🔴 Göç eden bireylerin yeni ortama uyum sağlayamamaları, sosyal destek eksikliği, dil problemi ve olumsuz yaşam olayları deneyimlemeleri, sosyal rollerindeki kayıpları yoğun stres yaşamalarına ve stresle baş edemediklerinde ise ruh sağlıklarının bozulmasına sebep olur.

İslam düşüncesinde psikoloji ve psikoterapi

Kültür şoku nedir?

🔴 Kültür şoku, yaşam şeklinin önceki ülkelerinden farklı olduğu bir ülkede yaşayan insanlar arasında yaygın olarak görülen bir tepki olarak tanımlanır. Kimi insanlar yaşamaya başladığı yeni ülkeye çabuk uyum gösterirken bir başkası için bu durum, yoğun stres yaşamaya neden olur.

🔴 Göç edenlerin yeni geldikleri ülkeye uyum sağladıkça ruhsal problemlerin azalacağını savunan bu görüş, göçmenlerde sağlık sorunları oluşmasında yer değiştirme faktöründen çok kişinin ailesinden ve öz kültüründen ayrılmasının etkili olduğunu ileri sürer.

Kültürel değişme kuramı nedir?

🔴 Bireyin yabancı bir ülkede yaşamasının psikolojik sağlık üzerine etkisini açıklayan kuramlardan biri de kültürel değişme kuramıdır. Kuram büyük bir toplumun kültürel değerleri ve inançlarının küçük bir grubu etkilemesini içerir.

🔴 Süreç streslidir, etkileşim sürecinde zorlama ve baskı varsa stres artar. Bu durumda, birey yabancı olunan toplumda uyuma zorlandığı için kendi kültürü ile aşırı özdeşleşme ve kendi kültürünü üstün görmeye yönelebileceği gibi kişisel ve sosyal fonksiyonlarda farklılıklara neden olabilir.

🔴 Göçmenler, kültürel değişme nedeni ile stresli bir yaşam geçirirler ve bu durum diğer aile üyelerinin kişiliklerini de olumsuz yönde etkiler. Kişisel düzeyde altı alanın kültürel değişme sürecinde ilişkili olduğu (dil, din, eğlence, beslenme, alışveriş, alışkanlıklar) buna karşın diğer alanların tutumların ve davranış modellerinin ise belirlenmesinin zor olduğu belirtir.

Doğan Cüceloğlu İçimizdeki Çocuk adlı eserinden 20 alın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN