Arama

Günümüz dünyasında dikkatin anahtarı: Dijital minimalizm

Eskiden günler, aylar ne kadar da yavaş geçerdi. Zamanın kendine ait bir bereketi vardı. Artık haftanın nasıl bittiğini, diğer ayın nasıl geldiğini anlamaz olduk. Önceden tek oturuşta bitirdiğimiz işleri belki saatlere, belki de günlere bölerek yapabilir hale geldik. Teknolojik gelişmelerle birlikte yoğun bir dijital trafiğin içinde olduk. Odaklanma süremiz ise gittikçe kısaldı. Masum ve günümüzün gerçeği olarak görünen dijital iletişim araçları belki de verimimizi baltalayan en büyük etmen. Bu sorunun en büyük çözüm önerisi de dijital minimalizm.

  • 5
  • 12
KAÇIRDIKLARINIZ, KAYBETTİKLERİNİZ DEĞİLDİR
KAÇIRDIKLARINIZ, KAYBETTİKLERİNİZ DEĞİLDİR

Günlerini, uygulamaların ve tıklamaların bunaltıcı gayretine kendini kaptırarak geçiren birçok dijital maksimalist, davranışlarını, eğer bu hizmetleri hayatlarından çıkarırlarsa kaçırabilecekleri potansiyel faydaları listeleyerek haklı gösteriyorlar. Bunun yerine, benimsediğiniz uygulamalardan sağladığınız faydayı ölçmek ve sonra bu pozitif değeri en üst düzeye çıkarmaya çalışmak daha mantıklı olur.

  • 6
  • 12
AZ AMA ÖZ TAKTİĞİ
AZ AMA ÖZ TAKTİĞİ

Önceki ilkenin doğal bir sonucu olarak, sınırlı zamanınızı ve dikkatinizi düşük faydalı online uygulamalara harcamaktan kaçınmalısınız ve bunun yerine en fazla fayda getirisi olan, daha az sayıda uygulamaya odaklanmalısınız. Bu temel bir 80/20 analizidir. Daha azını yapmak, fakat daha yüksek kaliteye odaklanmak, daha çok toplam fayda doğurabilir.

  • 7
  • 12
İLK OLARAK İLKELERİNİZİ BELİRLEYİN
İLK OLARAK İLKELERİNİZİ BELİRLEYİN

Dijital maksimalistler, makul derecede fayda sunan herhangi bir çevrimiçi uygulamayı kabul etme eğilimindedir. Bir insan olarak, iyi bir yaşam kurmayı umduğunuz temelde, en önemli bulduğunuz ilkeleri tanımlayarak başlamak daha üretken bir yaklaşımdır. Bu ilkeleri bir kez belirledikten sonra, sunulan uygulamaya şu soruyu sorarak, bu ilkeleri daha geçerli bir filtre olarak kullanabilirsiniz: "Bu uygulama, hayatım için mühim derecede önemli olduğunu düşündüğüm bir şeye kayda değer bir yarar sağlayacak mı?"

  • 8
  • 12
EN İYİYİ ARAYIN
EN İYİYİ ARAYIN

Size sunulan çevrimiçi uygulamanın, bir önceki ilkemizdeki soruya olumlu cevap verdiğini varsayalım. Bu yeterli değil. Daha sonra sormanız gereken soru şu: Bu uygulama, hayatımın bu alanına fayda sağlamanın "en iyi" yolu mu? Belirlediğiniz temel ilkelerle ilgili fayda sağlayabilecek pek çok uygulama olabilir, ama en çok faydayı sağlayan az sayıda uygulama bulmanız gerek. Bu bağlamda "en iyi" ve "yeterince iyi" kavramları arasındaki fark önemli olabilir.

  • 9
  • 12
DİJİTAL DAĞINIKLIK DA STRES YARATIR
DİJİTAL DAĞINIKLIK DA STRES YARATIR

Geleneksel minimalistler, fiziksel dağınıklıklar içinde yaşamanın stresli olduğunu doğru şekilde belirtmişlerdir. Aynısı çevrimiçi hayatınızda da geçerli. Durmaksızın tıklama ve kaydırma durumu, arka planda bir huzursuzluk uğultusu yarattı. Dijital yaşamınızda yaptığınız şeylerin sayısını önemli ölçüde azaltmak, kendi başına güçlü bir sakinleştirici etkiye sahip olabilir. Bu hafife alınmaması gereken bir fayda.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN