Arama

Günümüz dünyasında dikkatin anahtarı: Dijital minimalizm

Eskiden günler, aylar ne kadar da yavaş geçerdi. Zamanın kendine ait bir bereketi vardı. Artık haftanın nasıl bittiğini, diğer ayın nasıl geldiğini anlamaz olduk. Önceden tek oturuşta bitirdiğimiz işleri belki saatlere, belki de günlere bölerek yapabilir hale geldik. Teknolojik gelişmelerle birlikte yoğun bir dijital trafiğin içinde olduk. Odaklanma süremiz ise gittikçe kısaldı. Masum ve günümüzün gerçeği olarak görünen dijital iletişim araçları belki de verimimizi baltalayan en büyük etmen. Bu sorunun en büyük çözüm önerisi de dijital minimalizm.

  • 9
  • 12
DİJİTAL DAĞINIKLIK DA STRES YARATIR
DİJİTAL DAĞINIKLIK DA STRES YARATIR

Geleneksel minimalistler, fiziksel dağınıklıklar içinde yaşamanın stresli olduğunu doğru şekilde belirtmişlerdir. Aynısı çevrimiçi hayatınızda da geçerli. Durmaksızın tıklama ve kaydırma durumu, arka planda bir huzursuzluk uğultusu yarattı. Dijital yaşamınızda yaptığınız şeylerin sayısını önemli ölçüde azaltmak, kendi başına güçlü bir sakinleştirici etkiye sahip olabilir. Bu hafife alınmaması gereken bir fayda.

  • 10
  • 12
DİKKATİMİZ SINIRLI VE HASSAS
DİKKATİMİZ SINIRLI VE HASSAS

Her gün, sınırlı bir süre dikkatinizi yoğunlaştırabilecek kadar enerjiniz var. Eğer doğru bir şekilde hedef alırsanız, dikkatiniz size büyük bir mana ve tatmin duygusu sağlayabilir.

  • 11
  • 12
DİJİTAL MİNİMALİZME GİDEN YOLDA NELER YAPILMALI?
DİJİTAL MİNİMALİZME GİDEN YOLDA NELER YAPILMALI?

Telefonunuzda ve bilgisayarınızda kullanmadığınız bütün uygulamaları, gereksiz dosyaları silin. Ana ekranınızda fazla klasör bulunmasın ve kendinize gözünüzü yormayacak bir duvar kağıdı seçin. Bildirimlerinizi kapatın. Bildirimlerinizi kapattığınızda hesaplarınıza girmek sizin tercihiniz olacaktır.

Böylelikle hiçbir zaman gelen bildirime karşı istemsizce göz atma ve ardından gelen ana sayfada dolaşma güdüsüne kapılmayacaksınız. Kendinize e posta ve bildirim kontrol etme saati belirleyin ve mümkün olmadıkça bu aralığın dışına çıkmayın. Örneğin 2 saatte bir kontrol ile başlayıp gittikçe bu aralığı genişleterek zaman tasarrufu yapabilirsiniz.

  • 12
  • 12
FARKLI HOBİLER EDİNİN
FARKLI HOBİLER EDİNİN

Dijitalden uzak hobiler edinin. Zihninizi rahatlatacak hobilerle kendinizi geliştirmeniz ve zamanınızı geçirmek mümkün. Çok daha kaliteli zaman geçireceğinize emin olabilirsiniz.

Eğer telefonunuzu ya da bilgisayarınızı kullanmanızı gerektirecek bir durum yoksa onu sadece odanızdan değil, zihninizden de uzaklaştırın. Sosyal medya platformlarında gereksiz insanları takip etmek ve postlarını beğenmek zorunda değilsiniz.

(Derlenmiştir.)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN