Kemal Sayar’ın insan ruhunu çözümlediği eseri: Ruh Hali
İnsanlar arasındaki iletişimin azaldığı, maddiyatın ve materyalizmin ön plana çıktığı çağımızda, ruhsal hastalıklar ve problemler toplumun hemen her sınıfında baş gösteriyor. Problemlerini çözme arayışındaki insanlar psikologlara, ilaçlara ve kişisel gelişim kitaplarına başvururken ne yazık ki yeterli zamanda kısa ve etkileyici çözümlere ulaşamıyorlar. Kemal Sayar'ın "Ruh Hali" kitabı ise tüm bu sorunları ele alan, karanlıkta kalmış alanlara ışık tutan, Türkiye'de ruh sağlığı alanındaki yerli kaynak açığını giderecek mütevazi bir eser mesabesinde. Sizler için Kemal Sayar'ın insana seslendiği "Ruh Hali" eserinden birbirinden güzel ve izah edici alıntıları bir araya getirdik.
Giriş Tarihi: 19.05.2022
12:31
Güncelleme Tarihi: 13.10.2022
16:12
"Dengeli hayat"ı çok basit bir formülle; acıyla, kederle, sevinçle, mutlulukla bir bütün olarak kavranmış hayat şeklinde tanımlayabiliriz. Yani şunları söyleyebilmeliyiz: "Yağmur yağdıktan sonra güneş açar." "Hayat daima üzüntü getirmez." "Hiçbir şey hep yok oluşa doğru gitmez." Hayatta bazen çok güzel sürprizler, mucizeler de olur. Dengeli hayat, biraz da hayatın içinde saklı olan mucizeleri görebilmek demektir."
Kemal Sayar
Said Halim Paşa ve klasik eseri: Buhranlarımız
"Birbirimizi anlamak için hayata karşımızdaki kişilerin nazarıyla bakmak gerekir. Son zamanlarda çok sık duyduğumuz "empati", kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyarak, onu anlamaya çalışmaktır. Tanımı bu kadar kolay olsa da, empati yapmak dünyanın en zor işlerinden biridir. Birbirimize karşı sevgi ve saygıyı kaybettiğimiz zaman, hayatı dengede tutmak iyice zorlaşır. Karşımızdaki kişiye sevgi ve saygı göstermek, aslında kendimize duyacağımız sevgi ve saygıyı artırır."
Kemal Sayar
Osmanlı'nın ilk baskı eserleri
Fedakarlık ve diğerkamlık
"İnsan ruhunun kasvetli koridorlara açılan bir penceresi olduğu gibi, şefkat ve merhametin ışıklı koridorlarına açılan bir penceresi de vardır. Kitle iletişim araçlarında gördüğümüz haberlerde, insan doğasının karanlık tarafını temsil eden zalimlik, cinayet, hırsızlık, savaş gibi kötücül eylemlere daha fazla yer verilir. Aslında insanın özünde, saldırganca duygulardan belki de daha fazla nispette fedakârlık ve diğerkâmlık yeteneği mevcuttur. Bunun için hayatımızda anlayış ve empatiye daha fazla yer ayırmamız gerekir."
Kemal Sayar
Ahmet Kabaklı'nın Kültür Emperyalizmi eserinden dikkat çeken cümleler
"Aliya İzzetbegoviç, "Tarihe Tanıklığım" adlı kitabında şöyle yazar: "Kurbana duyulan sempati, düşünme yetisinde bulunabilecek bir şey değildir; o ancak ruhta, yani 'bu dünyaya ait olmayan' bir ilkede bulunabilir. Ne denli yoğun olursa olsun hiçbir akıl yürütme, düşünme ve basiret, adalet ve hakikat uğruna feda edilmiş bir hayata ilişkin tek bir örneği bile açıklamaya, meşrulaştırmaya yetmez." Bu sözler uzun zamandır zihnimi tırmalıyor. Hodbinliğin salgın boyutuna vardığı bir zamanda, başka insanların yararı için kendi çıkarlarını feda eden, doğruluk ve hakikat için, özgürlük ve adalet türküleri söyleyebilmek için kendilerini feda eden insanları nasıl açıklayacağız? Onları esinleyen şey nedir? Hangi psikolojik dürtü veya düzenek "bu çağın soyluları"nı diğerlerinden ayırıyor?"
Kemal Sayar
Necmettin Erbakan'ın "Davam" kitabından alıntılar
"Çağımız, narsisizm ile diğerkâmlığın savaşma tanıklık ediyor. Narsisistik düşünce içindeki grup ve kişiler kendi gruplarının seçilmişliğine, üstünlüğüne ve dışarıda kalanların potansiyel düşman olduğuna inanırken; diğerkâm oluşumlar bütün insanların eşit ve değerli olduğu kabulüne ve dışarıda kalanların potansiyel dost oldukları düşüncesine dayanır. Narsisist, "Grubumuzun hak ve iddiaları öncelik taşır, grubumuzun dışında kalanların hayatları kolayca harcanabilir, grubumuzdaki insanlara yardım edersem daha iyi bir insan olurum" derken; diğerkâm, hiçbir grubun öncelikli bir iddiasının olamayacağını, bütün hayatların kutsal olduğunu ve grubun dışında kalanlara yardım etmenin kendisini daha iyi bir insan yapacağını düşünür. Kendimize sık sık hangi tarafta olduğumuzu sormalıyız. Dünyadaki narsisizmi ve zalimane ilişkileri çoğaltan, merhamet ve diğerkâmlığa yer bırakmayan, her şeyi reel politik ve piyasa şartlarıyla izah eden bir tarafta mıyız yoksa Hz. ibrahim'e su taşıyan karınca ile mi saf tutuyoruz? Hani o, kendisine "Senin taşıdığın sudan ne olacak?" diyenlere, "Hiç olmazsa safım bilinsin" diyen mübarek karınca.
Şu da var ki; sadece safımızı belli ederek, kendimizi temize çıkaramayız. Çünkü insan, kolaylıkla her şeyi meşrulaştırabilen, çocukça bir kıskançlıkla çıkarlarını kovalayan, her edimini rasyonalize edebilen bir varlıktır. Tuttuğumuz taraf söylediklerimizde değil eserlerimizde görünür; eserlerimizde yani hayatlarımızda. Hakikate sadakat, ancak samimiyetle mümkündür."
Kemal Sayar
İbrahim Gülşeni Divanı