Arama

Kemal Sayar’ın insan ruhunu çözümlediği eseri: Ruh Hali

İnsanlar arasındaki iletişimin azaldığı, maddiyatın ve materyalizmin ön plana çıktığı çağımızda, ruhsal hastalıklar ve problemler toplumun hemen her sınıfında baş gösteriyor. Problemlerini çözme arayışındaki insanlar psikologlara, ilaçlara ve kişisel gelişim kitaplarına başvururken ne yazık ki yeterli zamanda kısa ve etkileyici çözümlere ulaşamıyorlar. Kemal Sayar'ın "Ruh Hali" kitabı ise tüm bu sorunları ele alan, karanlıkta kalmış alanlara ışık tutan, Türkiye'de ruh sağlığı alanındaki yerli kaynak açığını giderecek mütevazi bir eser mesabesinde. Sizler için Kemal Sayar'ın insana seslendiği "Ruh Hali" eserinden birbirinden güzel ve izah edici alıntıları bir araya getirdik.

  • 8
  • 51
Biz olmak
Biz olmak

"İnsan ilişki arayan bir varlıktır. Hepimiz yalnızlığımızı bir başkasıyla paylaşmak, kendimizi bir başkasının aynasında seyretmek isteriz. Aslında psikoloji biliminin kökeninde bu vardır. Yani, insandan insana giden sözlerin, davranışların öbür insanda ne tür yansımalar yaptığını anlama, yorumlama gayretidir bu disiplinin ana çalışma konusu. Martin Buber çok hoş söylemiştir: '"Ben'in ben olmak için 'biz'e ihtiyacı vardır." Hakikaten bu, tâ kadim zamanlardan beri üzerinde durulmuş bir meseledir."

Kemal Sayar

Katip Çelebi'nin başyapıtı: Mizanü'l Hak

  • 9
  • 51
Anlaşılmak
Anlaşılmak

"Hepimiz konuşmak, anlaşılmak isteriz. Birilerinin varlığımızı fark etmesini ve onaylamasını arzular, bunu iletişim kurarak gerçekleştirmeye çalışırız. Saka, arkadaşının suyundan içmek isterken; "Seninle konuşmak, halleşmek, sohbet etmek, sana iç dünyamı açmak ve senin iç dünyana girmek istiyorum" demektedir."

Kemal Sayar

Teoman Duralı'nın Çağdaş Küresel Medeniyet eserinden alıntılar

  • 10
  • 51
Anlam arayışı
Anlam arayışı

"İnsan, anlam arayan bir varlıktır. Bizleri dünyada biricik kılan, diğer varlıklardan ayıran şey anlam arayan bir varlık oluşumuzdur."

Kemal Sayar

2022 yılında mutlaka okumanız gereken 10 kitap

  • 11
  • 51
Dengeli hayat
Dengeli hayat

"Dengeli hayat"ı çok basit bir formülle; acıyla, kederle, sevinçle, mutlulukla bir bütün olarak kavranmış hayat şeklinde tanımlayabiliriz. Yani şunları söyleyebilmeliyiz: "Yağmur yağdıktan sonra güneş açar." "Hayat daima üzüntü getirmez." "Hiçbir şey hep yok oluşa doğru gitmez." Hayatta bazen çok güzel sürprizler, mucizeler de olur. Dengeli hayat, biraz da hayatın içinde saklı olan mucizeleri görebilmek demektir."

Kemal Sayar

Said Halim Paşa ve klasik eseri: Buhranlarımız

  • 12
  • 51
Birbirimizi anlamak
Birbirimizi anlamak

"Birbirimizi anlamak için hayata karşımızdaki kişilerin nazarıyla bakmak gerekir. Son zamanlarda çok sık duyduğumuz "empati", kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyarak, onu anlamaya çalışmaktır. Tanımı bu kadar kolay olsa da, empati yapmak dünyanın en zor işlerinden biridir. Birbirimize karşı sevgi ve saygıyı kaybettiğimiz zaman, hayatı dengede tutmak iyice zorlaşır. Karşımızdaki kişiye sevgi ve saygı göstermek, aslında kendimize duyacağımız sevgi ve saygıyı artırır."

Kemal Sayar

Osmanlı'nın ilk baskı eserleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN