Ben en özel insanım sanrısı: Narsisizm
İnsanın kendisine değer vermesi, çıkarlarını gözetip kendisini sevmesi gayet doğaldır. Fakat normal olan bu durum aşırıya kaçıp kişinin çevresindekilerin sınırlarını ve haklarını ihlal etmeye başladığında narsistik kişilik bozukluğu ortaya çıkar. Kişi, yaşadığı bu kişilik bozukluğunu iyileştirmeye yönelik adım atmadığında sosyal ilişkilerinde bozulmalar yaşar ve yalnızlaşır. Peki, narsisizm nedir? Narsist kişilik bozukluğunun görülme sıklığı nedir? Narsisizm nasıl anlaşılır?
Giriş Tarihi: 29.09.2023
16:21
Güncelleme Tarihi: 25.06.2024
15:23
🔸 Narsizm, ruh sağlığı alanındaki uzmanlar tarafından çalışılmaya başlamadan önce ilk kez Havelock Ellis tarafından Narcissus'un sudaki yansımasına aşık olup ona yakınlaşmak isterken boğulmasıyla ilişkilendirmiş ve ileriki dönemlerde psikologların sıkça çalıştığı kavramlar arasına girmiştir.
🔸 Narsisizm genel olarak benlik ve sosyal ilişkiler açısından ele alınmıştır. Narsist kişilik bozukluğuna sahip insanlar, görmeyi umdukları ilgi ile karşılaşmadıklarında hayal kırıklığına uğrayarak depresyona girebilirler. Dışarıdan çok güçlü görünseler de kırılgan bir özgüvene sahiptirler. İmaj, yani dışarıdan nasıl göründükleri onlar için çok önemlidir.
Son Dakika Biten İşlerin Açıklaması : Parkinson Yasası
🔸 Narsisizmin temelinde kimi zaman bireyin bilinç dışında yaşadığı yetersizlik duygusu yatabilir. Kişi, bu yetersizlik duygusu ile başa çıkmak için öncelikle hissettiklerini reddeder ve tam zıddı abartılı davranışlarda bulunmaya başlar.
🔸 Narsisizim bazen dışarıdan anlaşılmayabilir. Buna kırılgan narsisizm denir. Bu kişiler genellikle çekingen ve başkalarının eleştirilerine karşı aşırı duyarlıdırlar . Eleştirildiklerinde aşırı tepki ve savunmada bulunabilirler. Kimi zaman tepkilerini konuşmama ve görmezden gelme gibi pasif şekillerde de verebilirler.
Narsisizm kişilik bozukluğunun belirtileri şunlardır:
◾ Kendisinin diğerlerinden önemli ve özel olduğunu düşünmek.
◾ Kendilerine yönelik sınırsız başarı, güç, güzellik ve sevgi düşünceleriyle meşgul olmak.
◾ Özel olduğuna inandığı için yalnızca özel ya da üst düzey kişilerce anlaşılabileceğine ve onlarla ilişkide bulunması gerektiğine inanmak.
◾ Diğerleri tarafından hayranlık duyulmayı beklemek.
◾ Ayrıcalıklı muamele görülmeyi beklemek, isteklerinin herkes tarafından kabul görmesini beklemek.
Panik Atak Belirtileri ve Tedavisi
◾ Sosyal ilişkilerde çıkarcı olmak, insanları amaçlarına ulaşmak için kullanmak.
◾ Kendi ile ilgilenmekten başkalarıyla empati kurmaktan yoksun olmak.
◾ İnsanların kendisini kıskandığını düşünmek.
◾ Kibirli, küstah davranışlar sergilemek.
◾ Kendilerini eleştiren insanları düşman gibi görmek.
Narsisizm neden kaynaklanır?
🔸 Narsisizmin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aile, çevre ve genetik faktörlerin bu bozukluğun oluşumunda rol oynadığı düşünülür. Diğer nedenleri arasında şunlar gösterilebilir:
◾ Aile veya çevrenin çocuğu manipülatif davranışlara itmesi.
◾ İyi veya kötü her davranışında gerçeği yansıtmayan övgüler almak, şımartılmak.
◾ Çocukken şiddet görmek ve istismara uğramak.
◾ Ebeveynlerin çocuğun geleceğine dair çok fazla beklenti içinde olması ve bunun çocukta baskı oluşturması.
Modern Çağın Hastalığı Bencillik