Teknoloji çağında aile bağları nasıl güçlenir?
İnsan hayatında teknolojik ürünler arttıkça onları yönetmek de bir o kadar zorlaşmış durumda. Yetişkinler bile telefon, bilgisayar, televizyon gibi cihazların karşısında geçirdiği zamanı kontrol edemezken, çocuklarımızın kendi başlarına zamanı doğru yönetmesini nasıl bekleyebiliriz? Ekransız hayat artık mümkün değil. Bu sebeple onunla yaşamayı öğrenmekte fayda var. Peki, çocuklarımız için teknolojiye karşı tutumumuz nasıl olmalı? Sizler için, aile bağlarımızı güçlendirerek teknolojiyi nasıl kullanmamız gerektiğini derledik.
Giriş Tarihi: 06.01.2019
12:52
Güncelleme Tarihi: 06.01.2019
14:34
AİLE ZAMANINDA AKILLI CİHAZ KULLANIMI
Sevdiklerimizle geçirdiğimiz zamanın kalitesi uzunluğu ile değil, sürekliliği ile ölçülür. Yani eşiniz ve çocuğunuz ile 5 saat geçirmiş olmanızın tek başına bir anlamı yoktur. Önemli olan, bu süreç içerisinde dikkatiniz ne kadar ailenizin üzerinde olduğudur. Aile fertleriyle yarım saat bile geçirseniz, bu zamanın tamamen onlara ait olduğundan emin olun. İlginizi tamamen onlara verin ve kısıtlı zamanınızdan verim almaya bakın.
BAŞTA SİZ UYMAK ÜZERE KURALLAR BELİRLEYİN
Akıllı cihaz kullanımında, başta kendinizin uyacağı ev içi kurallar belirleyin. Bu kuralları, yasaklayan, kötüleyen bir yaklaşımla değil, olumlu ve sağlıklı bir yaklaşımla belirlemeye özen gösterin.
EVİNİZDE ‘TEKNOLOJİSİZ ALANLAR’ BELİRLEYİN
Telefonunuzdan fiziksel olarak uzak kaldığınız saat aralıkları ya da durumları belirleyin. Telefonunuz, yanınızda değilse onu kullanamazsınız. 'Teknolojisiz alanlar' belirleyin. Mesela, hiçbir aile ferdinin yemek masasına cihaz getirmemesi ile başlayabilirsiniz.
Telefonunuzdaki bildirimleri sınırlandırın. Sizin için gerçekten önemli olmayan uygulamaların ya da etkileşimlerin bildirimlerini, cihazınızın ilgili alanından devre dışı bırakabilirsiniz. Her bir bildirimin, zihninizi ce yaptığınız işi bölerek onu verimsizleştirdiğini göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle çocuğunuzla vakit geçirirken bir bildirim aldığınızda, beklediğiniz önemli bir haberiniz yoksa telefonunuza anında yönelmeyin.
CİHAZINIZI KONTROL SAYINIZI SINIRLANDIRIN
Gün boyunca cihazlarımızı sayısız kere elimize alır, uygulamalarımızı kontrol ederiz. Bunun büyük bir kısmını da otomatikleşmiş yani farkında olmadan yaparız. Telefonunuzu elinize aldığınızda motivasyonunuzun ne olduğunu düşünmeye çalışın. Otomatik bir hareket olduğunu anladığınız anda geri bırakın.