Teknolojinin kalabalıkta yalnız kalmış kelimesi
Evinizde, arkadaşlarınızın yanında yahut önemli bir toplantıda avucumuzun içinde var olan tehlike canavarına kendinizi kaptırdığınız oluyor mu? Hani konuşulanların sadece bir sesten var olduğu ve anlamayı bir kenara bırakın dinlemek ve önemsemekten yoksun kaldığınız o anlar? İşte tam da bunun için bir kelime hayatımıza dahil oldu: Phubbing. Peki tam olarak neydi bu Phubbing ve neden bu kadar normalleşmişti? Sizler için teknolojinin "kalabalıkta yalnız" kalmış kelimesini araştırdık.
Giriş Tarihi: 25.01.2019
18:40
Güncelleme Tarihi: 25.01.2019
18:55
CAN SIKINTISI DEĞİL OTOKONTROL EKSİKLİĞİ
Can sıkıntısının, phubbing davranışında bir rol oynayıp oynamadığını anlamak üzere, anket katılımcılarından sekiz maddelik Can Sıkıntısı Eğilimi Ölçeği'ni (Boredom Proneness Scale) tamamlamaları istendi.
İnsanların phubbing yapmasında can sıkıntısının etkisinin çok az olduğu keşfedildi. Mahrum kalma korkusu, otokontrol eksikliği ve internet bağımlılığı gibi diğer faktörler phubbing davranışında daha önemli bir rol oynuyor.
Kişinin cep telefonunu sürekli cebinde, elinin altında ya da gözünün önünde mi bulundurması,
Evde bile telefonla gezmek, Telefonu uyurken başucunda tutmak, Uyanılan anda ilk işin telefonu kontrol etmek olması,
Kişinin telefonsuz kendini eksik hissetmesi, Başkalarının yanında gözün sürekli telefona takılması, Sosyal platformlardaki profillerin çok sık kontrol edilmesi, Sosyal medyada her gün paylaşım yapılması, gecenin geç yarısında veya sabahın çok erken saatinde gelen mesaj ya da e-postaların hemen cevaplama gereği hissetmek; kişinin phubbing davranışına yatkınlığını gösteriyor.
PHUBBİNG’TEN VAZGEÇMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Bir sosyal ortama girildiğinde, telefonunuzu masanın üzerine çıkarmak yerine cebinizde ya da çantanızda tutun. Sosyal mecralardaki bildirimlerini kapatın ya da sınırlayın. İşinizle ya da başka bir şeyle ilgili çok önemli bir şey söz konusu olmadığı müddetçe, telefonunuzun ekranına düşen mesajla ilgilenmeyin. Arkadaşlarınızdan da telefonlarıyla ilgilenmemelerini rica edin.
Ailenizle birlikteyken, tüm aile üyeleri için geçerli olmak üzere, birkaç saat için telefona bakmama kararı almayı önerin. Belki bu sayede bir alışkanlık geliştirebilirsiniz. Uyurken telefonunuzu başucunuza koyma. Alarma ihtiyacın varsa küçük bir çalar saat alın. Uyku öncesi ve sonrası kısa bir süreliğine bile olsa telefonla ilişkinizi kesin. Eğer işiniz gerektirmiyorsa, portatif şarj aleti kullanmayın. Şarjınız bittiğinde, bırakın bitsin. Birkaç saat telefonsuz kalmayı deneyin.