Arama

Toplumsal izolasyonu yaşam biçimi haline getiren şizoid kişilikler

Şizoid kavramı ilk kez İsviçreli psikiyatr Eugen Bleuler tarafından "kendi iç dünyasına yönelen insanları" tanımlamak için kullanılmış. Şizoid kişilik bozukluğu veya şizoid kişilik, sosyal ilişkilere ilgi azlığı, duygusal soğukluk, içe dönüklük ve yalnızlığı yaşam biçimi haline getirme ile karakterize edilmiş bir kişilik bozukluğudur. Koronavirüs sebebiyle toplumsal izolasyon yaşadığımız şu günlerde, bu durumdan zevk alan ve toplumsal izolasyonu bir yaşam biçimi haline getiren insanların kişilik özelliklerine göz atmak ilgi çekici görünüyor. O halde şizoid kişiliklerin "izole" edilmiş kapalı dünyalarına adım atmaya var mısınız?

  • 11
  • 15
"Bana ellerini ver"
Bana ellerini ver

Bunun yanında aileden alınan sosyal ipuçlarının doğru olmayan bir şekilde yorumlamak ve zihinde oluşan sorulara uygun cevap verememek konusundaki genetik eğilimlerde, ilişki ve ifade formlarını şekillendiren kalıtsal sebepler arasındadır.

İlk çocukluk çağlarında annesinden sonrasında dış dünyadan yeterince sevgi göremeyen bireyler, ilerleyen yıllarda kendisine dış dünyadan bağımsız izole bir yaşam oluşturur. Bireyleri şizoidliğe iten sebeplerin başında sevgi nesnesiyle tatmin olmayan ilişki biçimi yatmaktadır.

  • 12
  • 15
İzole yaşamın bir getirisi: Düşler ve hayaller
İzole yaşamın bir getirisi: Düşler ve hayaller

Dış dünyanın gerçekliğinden kendi iç dünyasına yönelen şizoid kişilikler, bir müddet sonra kurmuş oldukları fantezi dünyasında yaşamaya başlarlar. Gündelik hayatta cesaret etmediği pek çok eylemi düş ve fantezilerinde gerçekleştirmeye çalışırlar. Yalnızlığı tercih ettikleri için çoğunlukla hayal kurmaya ve hayvanlara ilgilidirler. Fantezi, hayaller şizoid bireyin hala hayatta olduğuna inanmak için kurduğu bir bağlantıdır aynı zamanda.

  • 13
  • 15
Şizod kişilik bozukluğunun tedavisi
Şizod kişilik bozukluğunun tedavisi

Şizoid kişilik bozukluğu tedavisi, uzun bir süreden oluşmaktadır. Bu rahatsızlığın temel tedavisi psikoterapidir. Hastalığın tedavisi uzun bir süre olsa da yaşam boyu devam etmemesi durumları görülebilir. Şizoid kişilik bozukluğu olan kişiler tedaviye kendi istekleriyle katılmamaktadır. Bu nedenle yaşanan durumdan dolayı hastanın yakınları ve doktorun tavrı önem taşımaktadır. Şizoid hastaları ancak doktora güven duydukları tedaviyi kabul edebilir.

  • 14
  • 15

Kişiler terapiste güven duyduktan sonra yaşamları hakkında bilgileri ve duyguları aktarmaya başlarlar. Tedavide amaç kişinin anlamlı ilişkiler içine girip girmeyeceğini tespit etmektir. Bu durum sayesinde hastanın korkuları ve istekleri anlaşılır. Hasta terapiye yeterli özeni gösterirse sonuç almak bir o kadar kolaylaşır.

  • 15
  • 15

Şizoid bireyler grup terapilerine katılmaya uygun kişilerdir. Grup terapisi sosyal ortam oluşmasında yardımcı olmaktadır. Bazı hastalarda ise psikoterapiye ek olarak ilaç tedavisi de uygulanmalıdır. Bu durum hastanın hastalık derecesine bağlıdır. Şizoid hastaları psikoterapi ve ek olarak ilaç tedavisi ile tedavi edilmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN