Yazı yazmanın olumlu etkileri
İnsan muhtelif şekillerde kendisini ifade eder. Yazmak da bu yollardan biri, en sessizidir. İlhan Berk yazmayı, "Yazmak sessizliği kanatmak hepsi bu." cümlesi ile tarif eder. Bir öğrenme biçimi olmasından tutun da duyguları aşikar etmeye kadar pek çok farklı manaya gelen yazmak aynı zamanda iyileştirici güce sahip bir rahatlama biçimidir. Sizler için yazmanın olumlu etkilerini derledik.
Giriş Tarihi: 23.10.2022
10:24
Güncelleme Tarihi: 23.10.2022
11:01
Bağışıklığı güçlendirir.
🔶 Yazı yazmanın sadece psikolojimizi olumlu etkilemediğini, aynı zamanda fiziksel sağlığımız üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren farklı çalışmalar da var. Yeni Zelanda'daki Auckland Üniversitesinde 49 yaşlı ile yapılan araştırmada, üç gün boyunca her gün 20 dakika yaşadıkları üzücü, sıkıntılı olayları veya günlük aktiviteleri hakkında yazmaları istendi.
🔶 Sonrasında katılımcıların kollarındaki 4 milimetrelik yaraların iyileşme süreci takip edilerek şöyle bir sonuca ulaşılır: Yaşadıkları olumsuz bir durum hakkında yazan kişilerin iyileşme oranlarının günlük aktiviteleri hakkında yazan kişilere oranla daha yüksektir.
🔶 Çalışmalar, uzun süreli üzüntülerin vücutta stres hormonu olarak bilinen kortizon seviyesinin yükselmesine neden olduğunu ve bu durumun bağışıklık sistemini zayıflattığını kanıtlar.
🔶 Yazmak fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak bizi olumlu şekilde etkiler. Duygu ve düşüncelerini düzenli bir şekilde sözcüklere dökerek yazmanın gücünün iyileştirici özelliğinden faydalanabiliriz.
10 maddede kitap okumanın önemi
Yazma becerinizi geliştirir.
🔶 Yazı yazmak da diğer her konuda olduğu gibi yaptıkça gelişen bir beceri dir. Günlük yazı yazmaya başlamak yeni konu, ilham arayışlarına girmemize neden olur. Bu sizin yazmak üzerine düşünerek, geniş kapsamlı araştırmalar yapmanıza ve yazı yazmaya dair yeteneğinizin gelişmesine yardımcı olur.