Arama

Zihnimizin bize oynadığı oyun: Varsayımlarımız

Gerçekler, bazen bizim algıladığımızdan ve gördüğümüzden daha farklı olabilir. Bu farklılığın en önemli nedenlerinden biri varsayımlarımızdır. Varsayımlarımız bizim açımızdan olumlu bir durumu, olumsuz algılamamıza neden olabilirken tam tersine de sebep olabilirler. Temel olarak anne karnında başlayan varsayımlar, çevresel faktörler ve ebeveynlerin tutumuyla şekillenir ve benlik algımızı oluştururlar. Sizin için varsayımlarımızın oluşum sürecini ve yanlış varsayımlardan korunma yöntemlerini araştırdık.

  • 10
  • 10

🔴 Duygularını ifade edebilen, çevresinde ve aile içinde her duygusunun, düşüncesinin kabul edilebilir ve dinlenilmeye değer olduğunu fark eden kişiler, kendilerini güvende, desteklenmiş ve değerli biri olarak hisseder ve kabul ederler.

🔴 Programda zihnimizde kendimize dair yanlış inanışlarımızı varsayımlarımızı nasıl değiştirebiliriz? sorusuna Zeynep Özkan, "Duyguların bağının insanın özüyle kopmaması lazım." diyerek aynalama tekniğinden şu sözlerle bahsetti:

" Aynalama tekniği günlük hayatımızda bize çok katkısı olacak bir teknik. Nasıl yapıyoruz? Kabul etmek demek, onaylamak demek değil. Mesela, biz karşımızdaki kişiyi dinliyoruz. Bize duygularından düşüncelerinden ve yaşadıklarından bahsediyor. Bu konuşmanın iki arkadaş arasında da anne çocuk arasında da olduğunu hayal edebiliriz. Anne, çocuk açısından bakarsak çocuğumuz bize geldi yaşadığı günü anlatıyor, duygularından bahsediyor. Biz ona nasıl aynalama yapacağız? Duygularıyla, özüyle olan bağını nasıl göstereceğiz? Bize anlattı… Biz de onun bize anlattığı şeyleri, evet bunu bunu yaşadın, hissettin diyerek kendi cümlelerimizle ona aktaracağız."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN