Film analizi: "5 Kırık Kamera"
İsrail işgali altındaki Filistin halkının günlük yaşamını, silah sesleri ve asker gözetimi altında geçen hayatı konu edinen "5 Kırık Kamera", Bil'in köyündeki halkın direnişini anlatır. Köylülerden Emad Burnat'tın çekip yönettiği yapım, Filistin'deki zulmü en gerçek ve yalın haliyle beyaz perdeye taşır. Filmde gösterilenler aslında hayatın ta kendisidir. Gerçek olamayacak kadar acı, kurgulanamayacak kadar hakikattir.
Giriş Tarihi: 03.11.2023
16:25
Güncelleme Tarihi: 03.11.2023
16:31
🔸 İsrail'in kimi neden vurduğuna, niye tutukladığına anlam verilemeyen filmde, Siyonist İsrailliler köye gece baskınları düzenler. Tek amaçları, topraklarını ele geçirmeye çalıştığı insanları, evlerinden etmek, huzursuzluk vermektir. Bu gece baskınları esnasında, uykusundan uyanan masum çocukları dahi tutuklayarak götürürler.
🔸 Filmin ilginç anlarından bir diğeri de gece baskınlarının ertesi günü yaşanan olaydır. Savaşın ortasında büyüyen Fiistinli cesur çocuklar, ellerinde bayrakları ve pankartları, "Uyumak istiyorum" sloganları ile İsrail askerlerine karşı yürüyüş düzenler. Küçücük bedenleri ile vakur ve kendinden emin duruşları, tüm dünyaya ders verir niteliktedir.
İŞGAL ALTINDA ÇOCUK OLMAK
🔸 Burnat'ın son çocuğu olan Gibreel'in doğduğu yılda başlayan film, onun büyüyüp gelişimini de görmemize vesile olur. Aynı zamanda işgal altında dünyaya gelen bir çocuğun nasıl bir yaşam sürdüğünü gösterir.
🔸 Gibreel, konuşmaya başladığında söylediği ilk kelimeler, abluka ortamında büyüyen bir çocuğun nasıl olacağını en net şekli ile gösterir. Dilinin döndüğü kadarıyla sarf ettiği sözcükler "duvar, fişek, ordu" dur. Küçük bir çocuğun bilmemesi gereken bu ifadeler bile yaşananların boyutunu gözler önüne serer.
🔸 Burnat, Filistinlilerin yaşadığı zorlukların yanı sıra günlük hayatlarını da kamerasının objektifine alır. Eğlencelerini, yemeklerini ve işlerini de gösterir. Hatta köylülerin, İsrail saldırılarına karşı birleşerek yaptıkları direniş planlarını aktarır.
🔸 Topraklarında bariyer istemeyen Filistinliler, her cuma İsrail askerlerine karşı protestolar yapar. Bu gösteriler esnasında dikkat çeken sahnelerden biri, elinde bayrağıyla İsrailli askerlere karşı dimdik, korkusuzca duran bir köylüdür. Kullandığı şu ifadeler oldukça etkilidir: "Ne sanıyorsunuz? Hiç kalbiniz yok mu? Aileniz yok mu? Buranın bizim olduğunu herkes biliyor. Toprağımızı çaldınız. Yapmayın bunu! Size söylüyorum!" ↪ Bu sözler, Filistin'de yaşananları tam anlamıyla özetler niteliktedir ve filmin ana fikrini oluşturur.
Filistin'i işgale yönelik Yahudi göçleri: Aliyah
FİLİSTİN'İN SEMBOLÜ: ZEYTİN AĞACI
🔸 Zeytin ağacı, Filistin topraklarında hayatın varlığını, bu topraklarda yaşamın sürdüğünü gösterir. Ayrıca tarımı, besin ihtiyacını, barışı, özgürlüğü temsil eden önemli bir semboldür. Filmde sıkça rastladığımız bu ağaçlar, işgalci İsrail'in zulmüne maruz kalır ve hatta meydan okur.
🔸 Siyonistler tarafından zaman zaman yakılır, köklerinden sökülerek yerine binalar dikilir. İnsanlar, İsrail tarafından yok edilen zeytin ağaçlarının yerine bıkmadan usanmadan yenilerini eker. Tıpkı yaşadıkları zulme karşı her gün yeniden direniş gösterdikleri gibi. Onları hayatta tutan, Filistin topraklarına bağlayan zeytin ağaçlarının kökleridir.
KIRILAN 5 KAMERANIN HİKAYESİ
🔸 Filmin diğer özelliği ise adının da bir hikayesinin olmasıdır. Burnat, filmi beş farklı kamera ile çeker. Bunun nedeni, İsrail'in işgaline karşı gerçekleştirdikleri barışçıl yürüyüşler sırasında kameranın kırılmasıdır.
🔸 Burnat, kırılan her bir kameranın yerine yenisini alarak olan biteni tüm gerçekliği ile görüntüler. Böylece işgalci İsrail güçlerinin topraklarını ellerinden almalarına karşı Filistinlilerin gösterdikleri tepki ve dik duruşu kayda alan filmin kamerası da kendi direnişini gerçekleştirmiş olur.
Filistin'in simge şehirleri