İran sinemasından etkileyici 13 film
Tekelleşen sinema sektörü ve filmlere verilen astronomik bütçelere rağmen İran sineması, bugün kendisine sıkı bir takipçi ve izleyici kitlesi oluşturmayı başardı. Sizler için, sinemanın eğlendirici kimliğinden sıyrılıp, insanı düşünmeye sevk eden; vicdan duygusunu geliştirmesine yardımcı olan; tarihe tanıklık eden ve bunu kitlelerin hafızasına kazıyan bir mecra olarak İran sinemasından, etkileyici 13 filmi listeledik.
Giriş Tarihi: 15.01.2019
09:35
Güncelleme Tarihi: 15.01.2019
11:26
Dram/Gerilim - 1 saat 59 dakika - IMDb: 8.0
Ahmed, Almanya'da yıllar boyu yaşadıktan sonra, İran'ı ziyaret etmeye karar verir. Üniversiteden eski arkadaşları, Ahmed'in gelişi onuruna Hazar Gölü kıyısında hep birlikte üç gün geçirecekleri bir tatil planlarlar. Bu tatili düzenlemek, gruptaki kadınlardan Sepideh'in sorumluluğundadır. Sepideh, gruptaki arkadaşlarının haberi olmaksızın, kızının anaokulu öğretmeni Elly'yi de davet eder. Almanya'da yaptığı mutsuz evlilikten henüz kurtulmuş olan Ahmad, İranlı bir kadınla bir yuva kurmak istemektedir. Bunu bilen arkadaş grubu, Sepideh'in Elly'yi niçin davet ettiğini yavaş yavaş anlarlar. Tatilin ikinci gününde, her şey iyi gidiyor gibi gözükürken bir olay neticesinde Elly ortadan kaybolur. Yönetmen: Asghar Farhadi Senaryo: Asghar Farhadi, Azad Jafarian
Rüzgar Bizi Sürükleyecek (1999)
Dram - 1 saat 58 dakika - IMDb: 7.6
Film, bir grup gazeteci ve üretim mühendisinin, yerel matem ritüellerini araştırmak ve belgelemek amacıyla bir köye yaptığı yolculuğu ve köye gelmeleriyle yaşananları konu alır. Köyün en yaşlı kadını ölmek üzeredir. Bu kadının ölmesini beklerken film ekibi kendilerini köylülerin günlük yaşantısının içinde bulur. Yönetmen Behzad, sürekli çalan telefonuna bir türlü cevap veremez çünkü köyde telefon çekmemektedir. Bu nedenle bir tepeye doğru yol alır. Bu tepede de bir adam hazine aramaktadır. Behzad hazine için çukur kazan adamla iletişim kurmak istemesine karşın adam çukurdan çıkmaz. Seyirci tarafından merak edilen bu adam bir türlü kamera karşısına çıkmaz.
Yönetmen: Abbas Kiyarüstemi Senaryo: Abbas Kiyarüstemi
Dram/Aile - 1 saat 30 dakika - IMDb: 8.2
Küçük Muhammed, Tahran 'daki bir körler okulunda yatılı olarak eğitim görmektedir. Kör olarak dünyaya gelmiştir ve çevresindeki dünyayı dokunarak ve işiterek anlamaya çalışmaktadır. Okulu yazın tatile girdiğinde babası onu almak ve köyüne götürmek üzere okula gelir. Muhammed'in annesi ölmüştür ve babası yeni bir evlilik planlamaktadır. Özürlü bir çocuğun evlilik planlarını bozacağından endişelenen baba, sürekli olarak ondan kurtulmak için çareler arar. Köyde ise Muhammed'i yazı birlikte geçirecekleri sevecen iki kız kardeş ve yaşlı ninesi beklemektedir.
Yönetmen: Mecid Mecidi Senaryo: Mecid Mecidi
Dram/Spor filmi - 1 saat 33 dakika - IMDb: 7.3
İran'da kadınların stadyuma girerek erkeklerle birlikte maç seyretmesinin yasak olması üzerine, İran'ın 2006 Dünya Kupası'na kalmasının belli olacağı son maçı statta izlemek isteyen kadınlar tek bir çare bulurlar: Stadyuma erkek kılığında girmek. Kadınların bir kısmı, kalabalık arasından farkedilmeden girmeyi başarsa da bazıları, polisin dikkatini çeker ve stadın dışında bir yere, maç bitene kadar göz altında tutulmak üzere götürülürler. Hayattaki, belki de en büyük istekleri olan, o maçı stadyumda canlı canlı izleyebilme şansını malesef ki kaybetmişlerdir.
Yönetmen: Jafar Panahi Senaryo: Jafar Panahi, Shadmehr Rastin
Dram/Savaş Filmi - 1 saat 28 dakika - IMDb: 7.0
Öğretmenler, bir savaş sonrası yıkımının yaşandığı bir toplumda, sırtlarına yükledikleri kara tahtalarla eğitim için seyahat etmektedirler. Bu tahtalar sadece savaş çocuklarına bir şeyler katmak için değil; onları bir şeylerden korumak için de öğretmenlerin sırtlarında dururlar. Bir tarafta karmaşanın yarattığı dev bir enkaz dururken, diğer tarafta bilinmeyeni öğrenmenin ve öğretmenin gururu yaşarlar. Ünlü yönetmen Bahman Ghobadi'nin de oyuncu olarak karşımıza çıktığı film, İran kırsalını belgeselvari bir tonda ele alıyor.
Yönetmen: Samira Makhmalbaf Senaryo: Mohsen Makhmalbaf, Samira Makhmalbaf