Arama

Lütfi Ömer Akad sinemasına bakış

Sinemamızın "Ustasız Usta"sı Lütfi Ömer Akad, çektiği filmlerle polisiye türünün başlamasına vesile olduğu gibi dekor yerine mekan kullanmasıyla sinemamızın çehresini değiştirdi. 1973-1975 arasında çektiği "Göç Üçlemesi" ile ülkemizdeki toplumsal kaymayı beyaz perdeye taşıyarak halkın problemleri üzerinden mekansal bir okuma yaptı. Filmleri; konu edindiği meseleler, genç sinemacılara yol gösteren hatıraları ve olaylara karşı gösterdiği hassas tavırları ile tanınan Lütfi Ömer Akad, sinemamızın Koca Çınarı idi.

KAMERA KULLANIMI

◼ Akad, filmlerini çekerken kamerasını sabit tutar ya da en az düzeyde hareket ettirerek çekimlerini gerçekleştirir. Kendi çekim tekniğine dair Akad şunları söyler,

"Kamerayı zorda kalmadıkça sabit tutuyorum, bu da beni oyuncularla, sağa, sola, daha önemlisi derinliğine bir hareket yaratmak zorunda bırakıyor. Böylece kesme yapmadan oyunculardan sırasına göre tek tek değişik değerde çekim ölçekleri, ikili üçlü toplu çekimler, durumun gerginliğini sağlayacak uzun sahneler sağlayabileceğim."

◼ Ünlü yönetmen Akad, kamera hareketleri ile filme aksiyon katmak yerine kurguyu sürükleyici hale getirerek istediği duyguyu vermeyi tercih eder.

SİNEMA DİLİ

◼ Özgün bir sinema dili oluşturmaya çalışan Akad yalın, sade, kesik ve öz bir anlatım tarzı kullanır. Meseleleri açıklarken çözüm yolu göstermek yerine bunu izleyicinin bulmasını ister.

◼ Sanatsal yönü yüksek yapıtlarının senaryosunu da çoğunlukla kendisi yazar. İlham kaynağı ise halk hikayeleri, destanlar, atasözleri ve deyimlerdir.

USTA YÖNETMENLERDEN SÖZLER

ULUSAL SİNEMA

◼ Akad çektiği filmler ile sinemamızı "Ulusal Sinema" akımına yakınlaştırmıştır. Ulusal Sinema düşüncesi, sanatta, sinemada ve tüm toplum hayatında ulusal olmayı, kaynağını Batı yerine, bu topraklardan alan bir sanat anlayışını savunmaktadır

◼ Bir yandan halk sinemasına, bir yandan da batı sineması hayranlığına karşı bir tepkiden doğmuştur. Akad bu husustaki görüşlerini şöyle dile getirir:

"Batı sineması arıyorlardı bizde. Biz de onların beğeneceği filmleri yapmaya özeniyorduk. Ama sonra yollarımız ayrıldı. Biz artık bu türde filmler yapmamak gerektiği fikrine erdik."

GÖÇ ÜÇLEMESİ

◼ "Göç Üçlemesi" sinemamızda "göç" olgusu üzerine çekilen en önemli filmlerden biri olarak kabul edilir. Yönetmen üç ayrı filmde taşradan büyük şehre gelen insanların hayatlarına odaklanmış, gerçekçi bir bakış açısıyla göç eden insanların sorunlarını beyaz perdeye aktarmıştır.

◼ Göç üçlemesi, 1973 yapımı "Gelin", "Düğün" ve 1974 yılına ait "Diyet" filmlerinden oluşur. Köy-kent, Doğu-Batı, geleneksel-modern gibi dünya gündemini meşgul eden ikiliklerin işlendiği bu üçlemede toplumsal sorunlar filmlerin ana konusunu oluşturur. Akad, tecrübe ettiği bir problemi sinema merkezli olarak evrenselleştirir.

"IŞIKLA KARANLIK ARASINDA"DAN ALINTILAR

IŞIKLA KARANLIK ARASINDA

Akad'ın meşhur eseri "Işık'la Karanlık Arasında", gerçek sinemaseverlerin başucu kitaplarından birisidir. Akad'ın kendi biricik sinema yolculuğunu anlattığı "Işık'la Karanlık Arasında", bir yönetmenin hassasiyetini gözler önüne serer.

Film yapmak, çekim yapmak ve sinema ile yakından ilgilenmek isteyen gençlerin bu eşsiz yolculuğundaki önemli duraklardan biri olan "Işık'la Karanlık Arasında", sinemamızın büyük yönetmeninin eşsiz tecrübeleri ile doludur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN