Arama

Senarist ne iş yapar?

Bir filmin oluşması, senaryosunun yazılması ile başlar. Senaryoyu yazacak olan kişi ise senaristtir. İyi bir filmin ortaya çıkmasında ve izleyenlerde büyük bir etki bırakmasında en önemli rol şüphesiz senariste aittir. Peki, hikayenin kurucusu olan senaristte bulunması gereken özellikler nelerdir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

🔹 Fransız Senarist Jean - Loup Dabadie, senaristin çalışma şeklinin "ayakta ve oturarak" olmak üzere iki aşamadan oluştuğu teorisini ortaya atmıştır.

🔹 Ayakta çalışma şekli, senaryo yazmaya başlamadan önceki süreci kapsar. Bunlar araştırma, not alma, röportaj yapma gibi konuya dair verilerin toplandığı süreçtir. Meseleye dair tüm birikimin elde edilmesinin ardından senarist, yazım aşamasına geçer. Oturarak çalışma şekli, senaryonun iskeletinin oluşturulduğu, dramatik yapının belirlenerek tretman yazımından senaryonun kaleme alınmasına dair her aşamanın gerçekleştirilmesidir.

(x) Senaryo yazım teknikleri

Senaryo ne kadar sürede yazılır?

🔹 Bir senaryonun yazılabilmesi için gereken süre yaklaşık dört veya altı ay arasında değişmektedir. Bu zaman zarfının en az bir ayı, araştırma evresi olan ayakta çalışma süresidir.

🔹 Senaryonun toplam yazım sürecinin olabildiği ölçüde uzun tutulması, konunun detaylı araştırılması ve kaliteli bir şekilde yazılması açısından önemlidir. "Senaryonun demlenmesi" olarak tabir edilen senaryo yazım süresinin uzun sürmesi pek çok açıdan mühimdir.

🔹 Senarist, demlenme sürecinde yazdığı metin ile zaman geçirmeli, nesnel uzaklaşma yaşamalıdır. Böylece metnin eksik ve fazlalıklarını görür, ortaya iyi bir senaryo çıkarır.

  • 10
  • 10

🔹 İyi bir senaryo, iyi bir film demektir. Japon sinemasının önemli yönetmenlerinden Akira Kurosawa senaryonun önemini şu sözlerle ifade eder:

"İyi bir yönetmen, iyi bir senaryo ile başyapıtlar üretebilir; aynı senaryo ile vasat bir yönetmen, ancak sıradan bir film yapabilir. Fakat kötü bir senaryo ile çok iyi bir yönetmen bile iyi bir film yapamaz."

🔹 Senariste gideceği yolu gösteren ve her senaryoda bulunması gereken unsur ise senaristin ortaya koyduğu önermedir. Filmin vermek istediği mesaj olan önerme oldukça mühimdir. Bu yüzden iyi bir senaristin sağlam bir önermesi olmalıdır. Kurosawa, bu durumu şöyle tanımlar:

"Bence bütün filmlerin kökünde bir şeyi içgüdüsel olarak açıklama isteği vardır. Bu kökün yeşerip bir ağaç olmasını senaryo, çiçeklenip meyve vermesini ise yönetmen sağlar."

(x) Akira Kurosawa'nın gözünden sinema

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN