Sinemada kurgu teknikleri sözlüğü
Sinema, bir kurgu sanatıdır ve bu özelliği ile diğer sanatlardan ayrışır. Filmin hikayesini, etkili ve doğru şekilde aktarma amacıyla oluşturulan kurgu, çeşitli teknikler ile seyirciye derdini anlatır. Filmsel zaman ve mekana netlik kazandıran bu yöntemler, yönetmenin vermek istediği mesajı en doğru şekilde aktarılmasını sağlar. Sizin için sinema kurgu tekniklerine dair kavramları derledik...
Giriş Tarihi: 14.09.2023
11:50
Güncelleme Tarihi: 14.09.2023
13:30
AKAN ÇEKİM
🔸 Ağır çekimin bir alt türü olan bu teknikte yavaş akan ve normal hızdaki zaman ya da hızlı çekim aynı sahnede görülür. Flow motion olarak da tanımlanır.
🔸 Masalı andıran yöntemde kişi, nesne ya da kamera hareketinden biri veya ikisi yavaşken diğeri hızlıdır. Örneğin bir kişi kalabalık bir meydanda öylece dururken etrafındaki insanlar ve araçlar hızlı şekilde geçip gider. Bunun tam tersi de olabilir.
Sinema gözünden mesajlar
DEVAMLILIK KURGUSU
🔸 Yapıtın bütünlüğünü sağlamak amacıyla zaman ve mekan olgusunu doğru kullanarak seyirci tarafından fark edilmeyecek geçiş yöntemlerinin kullanılmasıdır.
🔸 Görünmez kurgu olarak da bilinen teknik, eylemler arası geçişin rahatsız edici olmayacak şekilde akıcı gerçekleşmesini sağlar. Başlıca kuralları aksiyon, bakış ve grafikte uyum sağlamaktır. Örneğin, karakterin evin kapısını açış sahnesinden sonra evden çıkış anının verilmesi aksiyonda yakalanan uyumu gösterir.
UZUN ÇEKİM
🔸 Long take şeklinde de isimlendirilen teknik, çekimleri olabildiğince uzun tutarak yapılan kurgudur.
🔸 Kameranın kayıt tuşuna basılıp bitirilmesiyle bir plan yani çekim elde edilmiş olur. Bu çekim, kısa tutulabileceği gibi sahneyi hiç durmadan göstererek uzun da olabilir. Kayıt tuşuna basılıp uzun bir süre aynı planda kalınmasına uzun çekim denir.
Sinemaya dair mutlaka bilmeniz gereken kelimeler
YİNELEMELİ KURGU
🔸 Filmdeki önemli bir anın, farklı kamera açılarıyla yapılan çekimlerinin art arda gösterilmesidir.
🔸 Bu teknikle gerçekleşen olay, olduğundan daha uzun sürmüş hissi verir. Amaç, olayı vurgulayarak seyircinin başka açılardan görebilmesini sağlamaktır.