Arama

Erdoğan'ın BM'deki İsrail konuşması

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurulu'nda tarihi bir konuşmaya daha imza attı. Büyük yankı uyandıran konuşmasıyla Erdoğan, tüm dünyanın sessiz kaldığı işgallere, adaletsizliklere ve insan hakları ihlallerine dikkat çekti. İsrail'in işgalini gösteren haritayla Filistin meselesine de değinen Erdoğan "Ben merak ediyorum bu İsrail neresidir, acaba bu İsrail'in toprakları nereleri kapsıyor, 1947'de İsrail neresiydi, 1949, 1967'de İsrail neresiydi ve şu anda İsrail neresi?" diye sordu. Erdoğan'ın o konuşmasını ve İsrail'in Filistin toprakları üzerindeki sistematik işgaline dair detayları sizler için derledik.

  • 13
  • 26
İSRAİL BAĞIMSIZLIĞINI NASIL İLAN ETTİ?
İSRAİL BAĞIMSIZLIĞINI NASIL İLAN ETTİ?

Bölgedeki İngiliz mandasının sona ermesinin ardından İsrail, 14 Mayıs 1948'de Filistin toprakları üzerinde bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığından bir gün sonra Mısır, Suriye, Lübnan ve Ürdün'ün de aralarında olduğu Arap ülkeleri İsrail'e savaş açtı. Savaşı kazanan İsrail, Batı Kudüs'ü işgal etti.

İsrail, 1967'deki savaşta da Doğu Kudüs ve Batı Şeria'ya girerek tüm Filistin topraklarını işgal etmiş oldu. Her karış toprağında acı ve gözyaşı olan Filistin'in bütün bölgelerinde İsrail işgalinin farklı boyutları hâkim.

  • 14
  • 26
İSRAİL'İN HEDEFİNDEKİ DOĞU KUDÜS
İSRAİL’İN HEDEFİNDEKİ DOĞU KUDÜS

Filistin-İsrail meselesinin çözümü önündeki en büyük engel olarak gösterilen Doğu Kudüs, bugün itibarıyla tamamen işgal edilmiş durumda.

Batı Şeria ile arasına 2002'de inşa edilen Ayrım (Utanç) Duvarı'yla Filistin'in diğer bölgeleriyle bağı koparılan Doğu Kudüs, işgali en derinden hisseden bölge olarak öne çıkıyor.

  • 15
  • 26
İSRAİL YASA DIŞI YERLEŞİM BİRİMİ İNŞA EDİYOR
İSRAİL YASA DIŞI YERLEŞİM BİRİMİ İNŞA EDİYOR

İsrail'in Yahudileştirme politikalarına maruz kalan Doğu Kudüs'te 18 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerleşim birimlerinde 220 bin Yahudi yaşıyor. İşgalin tüm baskılarına rağmen Doğu Kudüs'te yaşamaya devam eden Filistinlilerin sayısı ise 316 bin.

İsrail vatandaşlığını reddeden Filistinliler, İsrail'in verdiği "Kudüs Kimliği" isimli ikamet belgesini kullanıyor.

  • 16
  • 26
BM DOĞU KUDÜS’ÜN İLHAKINI GEÇERSİZ SAYMIŞTI
BM DOĞU KUDÜS’ÜN İLHAKINI GEÇERSİZ SAYMIŞTI

İsrail Meclisi, 1980'de kabul ettiği bir yasayla Kudüs'ü doğusuyla batısıyla İsrail'in "birleşik başkenti" ilan etti. Böylece Doğu Kudüs'ün ilhakı resmiyet kazanmış oldu.

Buna karşılık BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 1980'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı kabul etti.

  • 17
  • 26
TÜM TEPKİLERE RAĞMEN ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ KUDÜS'E TAŞINDI
TÜM TEPKİLERE RAĞMEN ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ KUDÜS’E TAŞINDI

ABD dâhil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ü işgal altında kabul ediyordu. Ta ki ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ün işgali kadar şehrin kaderini de etkileyen kararına kadar.

Trump, Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözüm umudunu da ateşe atarak 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan kararı imzaladı.

Bu kararın ardından, ABD 14 Mayıs 2018'de Tel Aviv'deki İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN