Arama

12 maddede Osmanlı kültüründe astronomi

Osmanlı'da önemli bir meslek dalı olan müneccimlerin yıldızları inceleyip 'Ahkam Takvimi'ni hazırladığını biliyor muydunuz? Ya da fal işleriyle ilgilenmeyen bu kişilerin, dini günleri ve namaz vakitlerini belirlemek gibi mühim görevleri olduğunu? Sizler için, mazisi neredeyse insanoğlu tarihi kadar eski olan astronominin Osmanlı'daki yansımalarını derledik.

  • 11
  • 12
YASAKLANAN ŞECERE-İ KÜBRA
YASAKLANAN ŞECERE-İ KÜBRA

Osmanlının ikinci müneccimi olan Yakub Efendi, İbnu'l-Arabî'nin yazdığı Şecere-i Kübra adlı eserinde III. Mustafa'nın lakabının Sultanların Yıldızı, III. Selim'inkinin ise Yıldızın Süsü şeklinde geçtiğini söyledikten sonra şu ilginç ayrıntıyı aktarır: III. Mustafa bu işarete binaen oğlu III. Selim'in doğumuna özel bir önem vermiştir. Eserde Osmanlı Devleti ve padişahları hakkında önemli noktalar vardır. Örneğin Yavuz'un Şam'ı fethedeceği asırlar önce haber edilmiş ve Osmanlı Devleti'ne ait şifreli bilgilere de yer verilmiştir. II. Abdülhamid, yıkılış sebeplerinde kendi dönemini göstermesi ve devletin çöküşünden bahsetmesini sebep göstererek eserin basım ve satışını yasaklatır. Sebebi ise okuyanların devletin geleceğinden ümitlerini kesmelerine mani olmaktı.

  • 12
  • 12
İLM-İ AHKAM-I NÜCUM
İLM-İ AHKAM-I NÜCUM

Günümüzde astroloji adını verdiğimiz burç tahminlerine o dönemde "ilm-i tencim" ya da "ilm-i ahkam-ı nücum" adı verildi.

21 Mart – 20 Nisan HAMEL (Koç)

21 Nisan – 21 Mayıs SEVR (Boğa)

22 Mayıs – 22 Haziran CEVZA (İkizler)

23 Haziran – 22 Temmuz SERETAN (Yengeç)

23 Temmuz – 22 Ağustos ESED (Aslan)

23 Ağustos – 22 Eylül SÜMBÜLE (Başak)

23 Eylül – 22 Ekim MİZAN (Terazi)

23 Ekim – 21 Kasım AKREB (Akrep)

22 Kasım – 21 Aralık KAVS (Yay)

22 Aralık – 21 Ocak CEDY (Oğlak)

22 Ocak – 19 Şubat DELV (Kova)

20 Şubat – 20 Mart HÛT (Balık)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN