134 yıl önce insanlığı kurtaran adım: Kuduz aşısı
Şarbon ve kuduz aşısını buluşuyla üne kavuşan Fransız mikrobiyolog ve kimyager Louis Pasteur, insanlığın hayatını değiştirdi. Pasteur'ün bulduğu kuduz aşısı ilk kez insana uygulandı. Özellikle antraks (şarbon) adı verilen, sığır ve koyunlarda ortaya çıkan bulaşıcı hastalık, onun geliştirdiği aşı tekniğiyle çözüme kavuştu. Doğum yıl dönümünde, Pasteur'ün insanlığa kazandırdıklarını derledik.
Giriş Tarihi: 06.07.2019
09:23
Güncelleme Tarihi: 27.12.2019
13:33
Hüseyin Remzi Beyin bu gerçekten de oldukça "erken' sayılan çalışması, Süheyl Ünver'in verdiği bilgilere bakılırsa, Pasteur'ün damadı Rene Vallery-Radot'nun kitabından daha önce çıkmıştır ve bu yönüyle eser, Pasteur hakkında sağlığında çıkan "ilk inceleme' unvanını taşır.
VEREM MİKROBU VE TÜBERKÜLİN İLÂCI
Sultan II. Abdülhamid Hân tababete olan alâkası Pasteur'le sınırlı kalmamış, verem mikrobunu ve bir süre sonra da tüberkülin ilâcını bulan Dr. Robert Koch'un da ilk kapısını çalanlar arasında Sultan'ın gönderdiği Osmanlı doktorları yer alır. Bu defa Berlin'e, Koch'un yanına gönderilen heyette; Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye öğretmenlerinden Hüseyin Hulki Bey de bulunmuştur. Hulki Bey, Berlin Hatıraları (1889) adlı kitabında Koch'la konuşmalarını, Koch'un lepra (cüzzam) ile tüberküloz (verem) arasındaki ilişkiye dair sözlerini, Berlin'de ziyâret ettikleri çeşitli tıbbî merkezler ile tabipleri de anlatır.
SÜTÜN BOZULMASINI ÖNLEMENİN YÖNTEMİNİ DE KEŞFETTİ
Tam adıyla Louis Pasteur, 27 Aralık 1822'de Fransa'nın Dole kentinde doğmuş, Fransız mikrobiyolog ve kimyagerdir. Pasteur içtiğimiz sütün bozulmasını önlemenin yöntemini de keşfetti. Burada sütü 140 (fahrenheit) derecede otuz dakika ısıtmak ve sonra hızlı bir biçimde soğuttuktan sonra sütü kapalı ve sterilize edilmiş şişelere koymak gerekiyordu. Bu yöntem sütü mikroplardan arındırmak için günümüzde kullanılmaktadır.
Bu yönteme, Pasteur'ün adıyla 'Pastörize ' etmek denilmektedir. Uzun süre saklanabilecek içecekler hakkında geliştirdiği yöntem, "pastörizasyon " olarak bilinmektedir.
Pasteur'ün hastalıkların önlenmesi için Pierre Paul Émile Roux ile yaptığı çalışmalar sonucu aşı yöntemi geliştirildi. Pasteur, bu yöntemi tavşanlar üzerinde denedi. Daha sonra aşının kuduz hastalığı üzerindeki etkisini araştırmak için 11 köpek ile deney yaptı. 6 Temmuz 1885'de kuduz bir köpek tarafından ısırılmış olan 9 yaşındaki Joseph Meister'a kuduz aşısını uyguladı. Pasteur, sadece büyük bir bilim adamı oluşuyla değil, hayatı boyunca ortaya koyduğu insanlık ve özveriyle de Fransızların gözünde yerel bir kahraman olmuştur.
Kahraman ilan edilen Pasteur'ün başarısı, aşının geliştirilmesi ve bu ölümcül hastalığın önlenmesi için büyük bir adım oldu. Pasteur olumlu sonuçların ardından, 1887 yılında Pasteur Enstitüsünü kurdu.