2. Abdülhamid'in tanıdık fotoğraflarının bilinmeyen tarihleri
Dünya'nın odağında bir isimdi İkinci Abdülhamid. Milletimizin Ulu Hakan'ı hakkında çok şey yazıldı söylendi. Belki de evlerimizin bir köşesinde fotoğrafı bulundu. Halkının ağıtlarıyla son yolculuğuna uğurlanan Sultan Abdülhamid, zamanında eleştirilmiş olsa da sonrasında iade-i itibarı pişmanlıklarla kendisine verildi. Ancak, hakkındaki birçok şey hala gizli arşivlerde, gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Tarihini bilmediğimiz fotoğraflarının kim tarafından, nerede ve ne zaman çekildiğinden; vefatından sonra dış basının hakkındaki haberlerine kadar, 2. Abdülhamid hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.
DARAĞAÇLARI ONDAN SONRA KURULDU
Bu odaklar Türkiye içerisindeki uzantılarının da desteğiyle 21 Temmuz 1905 Cuma günü Hamidiye Camii'nden çıkan II. Abdülhamid'e bir suikast gerçekleştirmişti. Halbuki propagandacıların "Kızıl Sultan dedikleri II. Abdülhamid'in en büyük özelliklerinden biri de kan dökmekten son derece sakınmasıydı. O kadar ki kendisine yapılan suikastın elebaşı Edward Joris'i bile affetmişti. Gerçekte ise Türkiye'de darağaçları Sultan Abdülhamid'den sonra kurulmuş ve ormanlar teşkil edecek kadar bereketlenmişti."
CENAZESİNİ AĞITLARLA YOLLADILAR
Geçen yüzyılın sonunda Sultan Abdülhamid için yazılanlar çok farklıdır. Birbirine zıt raporların ardı kesilmez. Sultan İkinci Abdülhamid, dirayetli bir Türk hükümdarıydı. 10 Şubat 1918'de bundan tam 95 yıl önce Beylerbeyi Sarayı'nda vefat etti. Cenazesinde bütün devlet protokolü ve halk vardı. Birinci Harb'in sıkıntılarını yaşayan İstanbul halkı, özellikle ev kadınları onu ağıtlarla yolladılar.
BİRÇOK AMERİKAN GAZETESİ ONDAN BAHSETTİ
Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid'in 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nda vefat etmesinin ardından Sultan Abdülhamid'in hayatı pek çok Amerikan gazetesinde de yer almıştı. Yürütülen Osmanlı karşıtı lobinin etkisiyle olumsuz düşüncelere yer verilmişse de yazılıp çizilen her şeyde onun diplomasideki ustalığından ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kaybolan prestijini, yaptığı akıllıca hamlelerle yeniden kazandırdığından bahsediliyordu.
ELEŞTİRENLERİN ÇOĞU DEVLETİ YÖNETMESİNİ ÖVDÜLER
Abdülhamid'in vefatından sonra Amerika gazeteleri şöyle yazmış: "Onu eleştirenlerin çoğu, imparatorluğu başarılı yönetimi konusunda Abdülhamid'i övüyor. Ne olursa olsun, Osmanlı İmparatorluğu'nun gücünü artırdı. Okullar için reformlar gerçekleştirdi, orduyu güçlendirdi, ticareti artırdı ve Panislamizm Abdülhamid döneminde ortaya çıktı."
“YENİ SULTAN, OSMANLI’NIN SAYGINLIĞINI YENİDEN KAZANDIRDI.”
Arkansas Democrat gazetesi, 11 Şubat 1918 tarihindeki gazetesinde "Yeni Sultan, Osmanlı'nın saygınlığını yeniden kazandırdı." manşetini kullanmıştı. Vefatından bir gün sonra, 11 Şubat, 1918'de çıkan bir gazetede şöyle bahsedilmiş:
"1876'da İmparatorluğun başına geçtiğinde, trajik bir dönem yaşanıyordu. Tahta geçtiğinde Osmanlı müthiş bir buhran içerisindeydi, Rusya'nın ağır darbeleriyle neredeyse çökmüştü. Bu karamsar tablodan sonra, yeni Sultan Osmanlı'nın saygınlığını yeniden kazandırdı."