Arama

4 binden fazla kullanım alanıyla tarihe geçen keşif

Müslüman kimyagerlerin bin yüz yıl önceki sistematik çalışmaları sayesinde, bugün tüm bireyleri ve ülkeleri etkileyen bir işlem keşfedildi. Bu işlemle elde edilen ürünlerden bir tanesi, sudan sonra hayatın en büyük vazgeçilmezlerinden biri olacak, yüzyıllar sonra savaş sebebi haline gelerek, coğrafyaların kaderini ve sınırlarını belirleyecekti. Arapçada neft olarak bilinen bu siyah balçığın dört binden fazla kullanım alanı olabileceğini kim düşünürdü ki? Bugün ham petrolü işleyerek petrol, gazyağı, asfalt ve plastik ürütebilmemiz damıtma işleminin keşfedilmesi sayesinde…

  • 8
  • 11
FARKLI ENDÜSTRİLERİN ORTAYA ÇIKMASINI SAĞLADILAR
FARKLI ENDÜSTRİLERİN ORTAYA ÇIKMASINI SAĞLADILAR

Bin yıl önce yaptıkları bu çalışmaların çoğu pratik uygulama alanlarına sahipti ve bu içerimlerin araştırılmasıyla mürekkep, cila, lehim, çimento ve taklit inci gibi yeni ürünler üretilebildi.

Bağımsız ürünlerin yanı sıra endüstriler de böylece ortaya çıkmaya başlayacaktı.

  • 9
  • 11
SENTETİK KİMYANIN TEMELLERİNİ ATTI
SENTETİK KİMYANIN TEMELLERİNİ ATTI

Sentetik kimyanın temelini atan kilit deneyler arasında Râzî'nin yaptığı deneyler yer alır.

Bu deneylerde elde ettiği sonuçları Şap ve Tuzlar Üzerine adlı eserinde anlatan Râzî, merkürik klorürün "aşındırıcı süblimat" olarak nasıl elde edileceğini açıklar.

  • 10
  • 11
KANAMAYI DURDURAN ANTİSEPTİK MADDE
KANAMAYI DURDURAN ANTİSEPTİK MADDE

Bugün haşere ilaçlarında kullanılan merkürik klorürün keşfedilmesi başka sentetik maddelerin keşfi için de ilham kaynağı oldu.

Aşındırıcı süblimatın bulunması ve bu maddenin başka malzemeleri de klorlaştırabildiğinin keşfedilmesiyle mineral asitleri bir bir ortaya çıkmaya başladı. Aşındırıcı süblimat günümüzde ilaçbilim alanında kanamayı durdurucu, uyarıcı, yakıcı ve antiseptik gibi önemli uygulama özelliklerine sahiptir.

  • 11
  • 11
KİMYA ALANINDAKİ EN BÜYÜK ATILIM
KİMYA ALANINDAKİ EN BÜYÜK ATILIM

Orta Çağ'da ticarî kimya ve ağır kimyasallar alanında yapılan en büyük atılımlar arasında kayalardaki şap içeriğinin ayrıştırılması yer alır.

Şaptaşının yapay yoldan aşındırılmasıyla elde edilen şap kâğıt, boya ve sülfürik asit üretiminde kullanılıyordu.

Sülfürik ve hidroklorik gibi asitleri keşfeden Câbir oldu. Ayrıca Müslümanlar "amonyak şapı" ya da amonyak alüminyum şapını kristalize etme işlemini de yapabiliyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN