Arama

Abdülhamid’in arşivinden fotoğraflar ile Osmanlı sarayları

Osmanlı sarayları padişahların yaşadığı, devletin kalbinin attığı alanlardı. İmparatorluğun çeşitli yerlerinde saraylar mevcuttu. Payitahtın İstanbul'a taşınmasından sonra en görkemli saray, köşk ve kasır gibi yapılar burada toplandı. Mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakan bu saraylar, önemli kişi ve olaylara ev sahipliği yaptı. Sultan Abdülhamid'in 19. yüzyılın en büyük görsel arşivi olarak adlandırılan Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu'nda da geniş yer edindi. Sizler için Abdülhamid'in arşivinden fotoğraflar ile Osmanlı'nın incisi saraylarını derledik.

Çinili Köşk'ün cepheden görünüşü

📌 Çinili Köşk, Topkapı Sarayı'nın birinci avlusundan Haliç girişine doğru inen yamacın üzerinde yer alır. Fatih Sultan Mehmet'in zevk ve seyir köşkü olarak yaptırdığı Çinili Köşk'ün mimarı bilinmez. Yapı, "Sırça Köşk", "Sırça Saray" olarak da adlandırılır.

📌 IV. Murad döneminde köşkün içinde bazı değişiklikler yapıldı. Köşkün park tarafındaki odalarından birinde, ayna taşında tavus kuşu kabartması bulunan bir çeşme inşa edildi.

📌 17. yüzyılın sonlarında saraya mensup ağaların oturduğu bilinen bu köşk, 19 Kasım 1737'de geçirdiği yangın sonucunda büyük hasar gördü. Bunun üzerine gerçekleştirilen onarım sırasında köşkün cephe mimarisinde önemli ölçüde değişiklikler yapıldı.

Alay Köşkü

📌 Alay Köşkü, padişahların geçit yapan alayları seyretmesi için inşa edildi. Topkapı Sarayı'nın Divanyolu caddesine bakan köşesindeki burcun üstünde yer alır. Köşkte çeşitli büyüklükte hizmet odaları ve yuvarlak hünkar salonu bulunur. Sarayın en dış alanında kalan Alay Köşkü'nün karşısında sadece sadrazamların girebildiği 'Paşa Kapısı' yer alır.

Cihan devleti Osmanlı'nın kalbi Topkapı Sarayı

  • 10
  • 20

Yıldız Hamidiye Camii'nde Selamlık Merasimi

📌 Yıldız Sarayı, Beşiktaş'ta oldukça geniş bir alana inşa edildi. Bu alanda ilk yapı III. Selim'in validesi Mihrişah Sultan tarafından inşa ettirildi. Sonraki padişahlar da eklemeler yapsa da asıl ihtişamlı günlerini Sultan II. Abdülhamid döneminde yaşadı.

  • 11
  • 20

Yıldız Hamidiye Camii ve Büyük Mabeyn Dairesi

📌 Devletin idare merkezi haline gelen Yıldız Sarayı'nda, modern ve sade anlayış hakimdi. Topkapı Sarayı'na benzer bir üslupla inşa edilen Yıldız, eklenilen yapılarla beraber bir kültür ve zanaat merkezi hâline geldi.

İhtişamlı mimarisiyle Hamidiye Camii

  • 12
  • 20

Yıldız Sarayı bahçesinde oyuncular

📌 Yıldız Sarayı içerisinde basımevi, fotoğraf atölyesi, tiyatro, resim galerisi, ufak müzeler, müzik stüdyosu ve gözlemevi bulunduruyordu. Bundan dolayı bir cazibe merkezi haline geldi.

Yıldız Sarayı'nın bir asırlık fotoğrafları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN