Arama

Abdülhamid’in çağlar aşan müzesi: Müze-i Hümayun

Sultan II. Abdülhamid, payitahtın dört bir yanında yeni eserler yaptırdı ve eski eserleri ihya etti. Peki, Abdülhamid'in döneminde yapılan kamu binaları arasında Müze-i Hümayun binalarının da yer aldığını biliyor muydunuz? Ya da dünya üzerinde müze binası olarak tasarlanan ve bu amaçla kullanılan ilk 10 müze arasında yer aldığını? Sizler için, Abdülhamid'in iradesi ile tarihe yön veren müzeyi derledik.

  • 10
  • 16

1887-1888 yılları arasında Osman Hamdi Bey tarafından yapılan Sidon Kral Nekropolü kazasından İstanbul'a getirilen İskender Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi gibi ihtişamlı eserlerin sergilenebilmesi için yeni bir müze binasına ihtiyaç duyulmuştur.

Osman Hamdi Bey'in isteği üzerine Çinili Köşk'ün karşısına inşa edilen ve Müze-i Hümayun yani İmparatorluk Müzesi olarak kurulan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, 13 Haziran 1891'de ziyarete açılmıştır.

  • 11
  • 16

Dünyanın en zengin Yunan-Roma heykel ve lahit koleksiyonlarından birine sahip olan müzenin ilk bölümü 13 Haziran 1891'de, ikinci bölümü 7 Kasım 1903 yılında açılan ek binanın üst katında bir de kütüphane bulunmaktadır.

  • 12
  • 16

Günümüzde de hizmet vermeye devam eden müze kütüphanesinin koleksiyonu oldukça zengindir. Kurulduğu tarihten itibaren müze kütüphanesinin koleksiyonu satın alma ve bağış yoluyla gelişmiştir. Müze kütüphanesine en önemli bağış 5.000 cilt ile Ahmed Cevad Paşa tarafından yapılmıştır.

  • 13
  • 16

Arkeolojik kazıların hızla devam etmesi ve müzeye getirilen eserlerin artması karşısında bir ek bina daha yapılması zorunlu hale gelir ve 1 Eylül 1904 tarihinde yeni bir ek binanın daha inşasına başlanır.

Binanın temel atma töreninde müze müdürü Osman Hamdi Bey müzenin gelişimini, hem de padişah II. Abdülhamid'in müze binalarının yapımı için verdiği desteği anlatan konuşmasında şunları söylemiştir.

  • 14
  • 16

Efendiler,

"Maksadım zat-ı alilerine uzun uzadıya nutuk dinletmek değildir. Çünkü eskiden beri mesleğim gece gündüz padişahımız efendimiz hazretlerine dua etmek ondan sonra az söyleyip çok iş görmektir. Bugünkü gün yine şu vesileyle burada bulunmamızdan maksadım yine padişahımıza dua etmek değil midir? Cenab-ı vacib-ül-vücud, şevketle kudretli padişahımız efendimiz hazretlerini taht-ı alilerinde daimi buyursun. Saye-i şahanelerinde Sayda hafriyat ve keyfiyatından beri Müze-i Hümayunları bir suret-i fevkalade ile terakki etmektedir. O derece ki Avrupa müzelerinin hiç birinde ve hiçbir zamanda bu sürat ile terakki görülmemiştir. On-on üç sene zarfında şu iki ali binayı yapmaya muvaffak olarak ve bu günkü gün saye-i şahanelerinde bir üçüncü binanın inşasına başlıyorum..."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN