Arama

Abdülhamid’in desteklediği kültür sanat faaliyetleri

Sultan II. Abdülhamid, Osmanlı modernleşmesini ileriye taşıyan, gelişmelere ve yeniliklere açık bir padişahtı. Kendisinden önceki hükümdarların başlattığı faaliyetleri devam ettirmiş; bazı alanlarda daha ileriye taşıyarak toplumun günlük hayatına hitap eden kültürel aktivitelerin oluşmasını sağlamıştı. Kütüphanecilik, müzecilik, fotoğraf, sinema, resim, tiyatro ve operanın gelişmesine büyük katkılar sağlamıştı.

  • 11
  • 17
33 BİN FOTOĞRAFLIK ARŞİV OLUŞTURDU
33 BİN FOTOĞRAFLIK ARŞİV OLUŞTURDU

Hüküm sürdüğü topraklardaki pek çok gelişmeyi fotoğraflar üzerinden takip etmiş ve dönemin yeniliklerini fotoğraf ile kayıt altına aldırmıştı. Pek çok devlete fotoğraf albümleri hediye etmişti.

İstanbul'daki mahkûmların fotoğraflarını çektiren Sultan Abdülhamid, bu fotoğrafları Zaptiye Nezareti'nde arşivletmiş; mahkûmların isimlerini, suçları ve mahkûmiyet sürelerini kayıt altına aldırarak bir ilki gerçekleştirmişti.

  • 12
  • 17
SİNEMANIN KEŞFİ ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİ
SİNEMANIN KEŞFİ ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİ

Dönemin yazarlarından Osman Nuri, Abdülhamid'in Cuma, pazar ve çarşamba günleri özel olarak sinema, o zamanki adı ile "sinematoğraf" seyrettiğini zikreder.

Sultan Abdülhamid'in "Hamidiye" adını taşıyan hizmetleri

  • 13
  • 17
OSMANLI’DA İLK FİLM ÇEKİMİ
OSMANLI’DA İLK FİLM ÇEKİMİ

Halkın sinemaya gösterdiği ilgi nedeniyle 1908'de Türkiye'deki ilk sinema olan Pathe Sineması açıldı.

Osmanlı Devleti'nde bilinen ilk film çekimi 1897 yılında Alexandre Promio tarafından yapıldı. Haliç Panoraması adını taşıyan bu film sadece 1 dakika 19 saniye sürüyordu.

  • 14
  • 17
YILDIZ SARAYI’NA HUSUSİ TİYATRO SALONU YAPTIRDI
YILDIZ SARAYI’NA HUSUSİ TİYATRO SALONU YAPTIRDI

Tiyatroya bireysel olarak da ilgi duyan Abdülhamid, Yıldız Sarayı'nda modern bir tiyatro salonu da yaptırmıştı.

Abdülhamid, sadrazamla birlikte, devlet ricalinin pencerelerden, çocuklarının ise haremde oturarak oyunları seyrettikleri bilinir.

  • 15
  • 17
TİYATROYU DİNLENME VE EĞLENCE VESİLESİ OLARAK GÖRÜRDÜ
TİYATROYU DİNLENME VE EĞLENCE VESİLESİ OLARAK GÖRÜRDÜ

Tiyatroyu çok çalıştığı ve fazla yorulduğu günlerde istirahat ve eğlence vesilesi olarak görürdü.

Saray dışında İstanbul'un çeşitli yerlerinde de oyunlar gösterilirdi. Oyuncuların büyük çoğunluğu Ermeni tiyatroculardı. 1884'de yıktırılan Gedik Paşa Tiyatrosu, en meşhur tiyatrolardandı. 1882'de tiyatroculuğun merkezi âdeta Şehzâdebaşı olmuştu ve burada dört tiyatro faaliyetteydi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN