Abdülhamid’in desteklediği kültür sanat faaliyetleri
Sultan II. Abdülhamid, Osmanlı modernleşmesini ileriye taşıyan, gelişmelere ve yeniliklere açık bir padişahtı. Kendisinden önceki hükümdarların başlattığı faaliyetleri devam ettirmiş; bazı alanlarda daha ileriye taşıyarak toplumun günlük hayatına hitap eden kültürel aktivitelerin oluşmasını sağlamıştı. Kütüphanecilik, müzecilik, fotoğraf, sinema, resim, tiyatro ve operanın gelişmesine büyük katkılar sağlamıştı.
Giriş Tarihi: 03.10.2020
16:07
RESİM SANATINDA ÖNE ÇIKAN İSİMLER
Müdürlüğüne Osman Hamdi Bey'in getirildiği bu okul, Paris Güzel Sanatlar Mektebi esas alınarak kuruldu.
Okulda resim ve heykeltıraşlık gibi alanlarda eğitim verildi. Ayrıca okul bünyesindeki üç modern resim atölyesinde pratik olarak resim yapılıyordu. Modern Osmanlı resminde Şeker Ahmed Paşa ve Osman Hamdi Bey ressamlık yönüyle öne çıkan iki önemli isimdi.
Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği 50 eser
ABDÜLHAMİD FOTOĞRAFA OLDUKÇA İLGİLİYDİ
Sultan II. Abdülhamid, fotoğrafa oldukça ilgili bir padişahtı ve Yıldız Sarayı'nda 1893 yılında özel bir fotoğraf atölyesi yaptırmış başına Ali Rıza Bey'i geçirmişti.
Pek çok fotoğrafçıya "Saray fotoğrafçısı" unvanı vermiş; bu isimleri, geniş Osmanlı coğrafyasının dört bir tarafını dolaşarak insan, hayvan, tabiat ve kamu binası gibi pek çok şeyin fotoğrafını çekmekle görevlendirmişti.
33 BİN FOTOĞRAFLIK ARŞİV OLUŞTURDU
Hüküm sürdüğü topraklardaki pek çok gelişmeyi fotoğraflar üzerinden takip etmiş ve dönemin yeniliklerini fotoğraf ile kayıt altına aldırmıştı. Pek çok devlete fotoğraf albümleri hediye etmişti.
İstanbul'daki mahkûmların fotoğraflarını çektiren Sultan Abdülhamid, bu fotoğrafları Zaptiye Nezareti'nde arşivletmiş; mahkûmların isimlerini, suçları ve mahkûmiyet sürelerini kayıt altına aldırarak bir ilki gerçekleştirmişti.
OSMANLI’DA İLK FİLM ÇEKİMİ
Halkın sinemaya gösterdiği ilgi nedeniyle 1908'de Türkiye'deki ilk sinema olan Pathe Sineması açıldı.
Osmanlı Devleti'nde bilinen ilk film çekimi 1897 yılında Alexandre Promio tarafından yapıldı. Haliç Panoraması adını taşıyan bu film sadece 1 dakika 19 saniye sürüyordu.