Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği saat kuleleri
II. Abdülhamid dünyanın en buhranlı döneminde tahta çıkmasına karşın Osmanlı Devleti'nin yükselmesi için eğitimden bilime, sanattan sanayi ve teknolojiye dair pek çok atılımda bulundu. Okul, cami, hastane ve fabrika gibi pek çok farklı alanda sayısız eser yaptırmıştı. Bu eserlerden bazıları da Sultan II. Abdülhamid'in inşa ettirdiği saat kuleleriydi. Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği, günümüze kadar ulaşmayı başaran saat kulelerini derledik.
Giriş Tarihi: 21.01.2020
09:53
Güncelleme Tarihi: 21.01.2020
09:56
HAMİDİYE ETFAL SAAT KULESİ
Şişli'de bulunan Hamidiye Etfal Hastanesi Saat Kulesi, Sultan II. Abdülhamid Han tarafından Hamidiye Etfal Hastanesi'nin giriş kısmındaki bahçede yaptırılmıştır.
1899 yılında yaptırılan Hamidiye Etfal Hastanesi'ne 1907 yılında ilave olarak yapılan saat kulesi, İstanbul'daki dört saat kulesinden birisidir. Saat kulesi ile birlikte bir de mescid inşa edilmiştir.
MİMARİSİNDE TÜRK ÜSLUBU KULLANILDI
Saat kulesinin mimarı olarak kayıtlarda birçok isim geçmektedir. Son araştırmalarla birlikte, kulenin projesinin D'Aranco'ya ait olduğu, uygulamanın büyük olasılıkla F. Pellini tarafından yapıldığı, Mahmud Şükrü Bey'in ise resmi düzeyde bir uygulama yürütücülüğü yaptığı ortaya çıkmıştır.
Raimondo D'Aranco'nun çizdiği projelerde bazı oryantalist uygulamalar görülse de yapı Türk Üslubu olarak nitelendirilmiştir.
YAPILDIĞI DÖNEMDE ŞİŞLİ’NİN TAMAMINDAN GÖRÜLEBİLİYORDU
Projesi çizilip padişahın onayından geçen ve 15 Mart 1907 Cuma günü temelleri atılan saat kulesi ile cami, 150 metrekare bir alanda inşa edilmiştir. 20 metre yüksekliğinde olan saat kulesi, yapıldığı dönemde Şişli'deki tüm mahallelerden görülmekteydi. Kare planlı olan kulenin cephelerinde kırmızı tuğla beyaz mermer bir arada kullanılmıştır.
Köşeleri ayrık derzli taş kaplama ile çerçevelenmiş, ortası da tuğla ile örülmüştür. Eksende, yüksek ve sivri kemerli ve mukarnas üzengili bir nişe oturan pencereleri vardır. Saat kulesinin kemer alanının içine saat yerleştirilmiş, pencere bölümü de bir çift gotik kemerli kayıtla bölünmüştür.
DEKORATİF OLARAK DESTEKLENMİŞTİR
Kulenin gövdesi, dört kenarını çevreleyen bir balkon-şerefe ile sonlandırılmıştır. Bu balkon-şerefenin kenar ortalarına, birer çanakla desteklenen küçük dairesel çıkmalar yapılmıştır. Mermerden korkulukları olan balkon bölümü, bir dizi takozla dekoratif olarak alttan desteklenmiştir.
Üst bölüm, yine ayrık derzli taş örgülüdür. Üstteki teras bölümü biraz konsol yaparak yapının cephe yüzeylerinden taşırılmıştır. Teras korkulukları ortadaki eğrisel çıkış ile hareketlendirilmiştir. Terasa çıkışı sağlayan yükselti ve köşelerin düzenlenmiş pilonlarla kule son bulur.
BEŞ VAKİT EZAN OKUNMASI İÇİN ŞEREFE EKLENMİŞTİR
İki cephesinde zamanı, günleri ve ayları gösteren iki büyük saat, tepesinde ise rüzgârın yönünü gösteren alet ve paratoner bulunur. Beş vakit ezan okunması için kuleye şerefe eklenmiş ve üst kata rahat çıkılabilmesi için de demirden helezoni bir merdiven yapılmıştır.
150 kişilik kapasiteye sahip mescidin etrafına, hasta çocukların rahatça gezinmesi için parmaklıklı bir gezinti yeri de yapılmıştır.