Selçuklu döneminin eşsiz eseri: Afyon Ulu Cami
Afyon Ulu Camii, baklava dilimli minaresiyle Anadolu Selçuklu döneminin eşsiz örneklerinden biridir. İçerisinde bulunan kırk ahşap sütunun her biri şaheserdir. Caminin tavanı dönemin önemli hattatları tarafından özenle süslenmiştir. 13. yüzyıldan beri varlığını koruyan bu değerli eserin detaylarını öğrenelim.
Giriş Tarihi: 03.11.2022
10:35
Güncelleme Tarihi: 04.11.2022
11:06
Ulu camii mihrabının yapısı
🔸 Mukarnas nişli sade taş mihrabın nişinin alnında ve üç tarafında iki kitabe bulunur. Mihrap alnındaki kitabede 'İhlâs Suresi' yazılıdır. Mihrap üzerini çevreleyen 3 sıra kuşakla nesih hatla Ayete'l Kürsî yazar. Son satırda Hattat Hacı Murad bin Mahmud yazar.
🔸 Mihrab süslemesi Selçuklu Sultanı III. Gıyâseddîn Keyhüsrev zamanında ve 13. yüzyılın son çeyreğinde yapıldığı tahmin edilmektedir. Kesme beyaz kiriş taşından mihrab Selçuklu taş işçiliğine örnektir.
Hüsn-i hat nedir? Bir hattat nasıl yetişir?
🔸 Caminin ilk büyük onarımı 1341 yılında Muzafferüddünoğlu Minüddün Emir Abdullah Bey tarafından yaptırılır ve doğu cephesindeki kapı üzerine bir yazıt konulur.
🔸 Cami şehrin merkezinde Çavuşbaş mahallesinde bulunuyor. Çavuşbaş, Afyon'un en eski yerleşim yerlerinden biridir. Karahisar Kalesi çevresinde gelişen mahallede Osmanlı mimarı yapısına sahip evler ve konaklar bulunmaktadır. Modern yapılaşmadan uzaktır, şehrin çarşısına çok yakında bulunur.
🔸 Yolunuz Afyonkarahisar'a düşürse Selçuklu'nun inci değerindeki bu tarihi camiyi ziyaret etmeyi unutmayın.