Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Ahi Çelebi kimdir? Osmanlı hekiminin böbrek taşına karşı tavsiyeleri

Ahi Çelebi kimdir? Osmanlı hekiminin böbrek taşına karşı tavsiyeleri

Ahi Çelebi, Fatih Sultan Mehmet, II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yaşayan meşhur bir Osmanlı hekimiydi. İki kez hekimbaşı görevinde bulunan Çelebi, dönemin en saygın isimleri arasında yer alırdı. Tıp alanında oldukça önemli eserlere imza attı. Özellikle böbrek ve mesane taşına karşı yazdığı eser ile hastalığın nedenlerini açıklayarak çeşitli tedavi yöntemleri önerdi. Gelin, Hekimbaşı Ahi Çelebi'ni hayatına daha yakından bakalım.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 11
  • 12

📌 Ahi Çelebi, taş tedavisinde klasik tıpta kullanılan mizaçların özelliklerine göre yöntem geliştirdi. Hastanın mizacı sıcaksa ya da soğuksa verilecek ilâçlar ve alınacak önlemler buna göre değişiyordu. Örneğin soğuk mizaçlı hastalara balgam fazlalığı nedeniyle kusturucu ilaçlar önerilirdi.

🔎Bilgi kutusu: Mizaç nedir?

İslam tıbbına göre gökyüzünün su, toprak, hava ve ateş gibi dört unsuru barındırması gibi insan vücudu da dört karışımı kapsar. Ahlât-ı erbaa denilen bu unsurlar safra, kan, balgam ve sevdadır. Safra, ateş gibi sıcaktır, kan hava gibi sıcak ve yaştır. Balgam su gibi ıslak ve soğuktur, sevda toprak gibi ağır ve kurudur. İbn-i Sina, bu dört unsurun her insanda özel ve benzersiz bir şekilde karıştığını ve kişiyi dengede tuttuğunu belirtir.

Her kişiye özel olarak ortaya çıkan ruhsal, bedensel, zihinsel özelliklerin bütününe ise mizaç denir.

  • 12
  • 12
BÖBREK TAŞININ BASİT İLAÇLARLA TEDAVİSİ
BÖBREK TAŞININ BASİT İLAÇLARLA TEDAVİSİ

📌 Ahi Çelebi, böbrek ve mesane taşlarının basit ilâçlarla tedavisi hakkında önerilerde bulunur. Bunlardan bazıları şöyledir:

Helyon: Farsça'da marcube ve Türkçe'de merecev ve kuşkonmaz otu diye de adlandırılır. Rum dilinde isperev denir. Helyon tohum undan üç dirhem alıp, balla macun yapıp bir denk balsam yağı ile bir süre yerlerse böbrek taşını ezer.

Kara nohut, kaynatılıp suyu içilirse, ya da yemeği yenirse, böbrek taşlarını parçalar, onları aşağıya doğru hareket ettirir.

Hatmi, kaynatılıp, her gün kırk dirhem şekerle karıştırıp içerlerse ve yemeği yenirse, böbrekteki taşı parçalar, eğer kaynatılıp, suyunun içine oturulursa o da yararlı olur

Seke (baldırgan zamkı) Türkçe kasnı (ya da kısnı) derler. Ondan bir buçuk dirhem alınır. Ondan bu dozdan daha yükseği alınmamalıdır, eğer alınırsa, böbrek ve mesane taşını döker, ama sıcak mizaçlı kişilerin alması sakınca yaratır.

Onbeşinci Yüzyılda Yaşamış Hekimlerimizden Hekimbaşı Ahi Çelebi- Esin Kahya
Tıp Tarihi- Prof. Dr. Ali Haydar Bayat
Ahi Çelebi (1431-1524) ve Çocuk Hekimliği- Murat Yurdakök

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN