Toplumsal bir dayanışma: Ahilik
Medeniyetimizin en verimli kurumlarından olan Ahilik, insanlar arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlarken aynı zamanda insanların bir sanat ve zanaat ile uğraşmalarına vesile olarak nitelikli insan yetiştirilmesini de sağladı. Bunun yanında teşkilat, insanların ahlaki gelişimlerini de önemseyerek faydalı birey, faydalı toplum düsturunu Anadolu'da sağlamlaştırdı. Sizler için İslam'daki meslek ahlakıyla da ilişkilendirilen ahiliği araştırdık.
Giriş Tarihi: 01.10.2022
07:18
Güncelleme Tarihi: 02.10.2022
09:13
🔶 İslâm dininin temel ilkesi ise tevhid yani Allah'ın (CC) birliği ilkesidir. Bu ilke iş ve ticaret yaşamında da etkisini gösterir. İş ahlakı açısından İslâmiyet'in önemli bir özelliği de Hz. Peygamber'in (SAV) bizzat ticaretle uğraşmış olmasıdır. Bu nedenle ticaret ve ticaretten elde edilen kazanç İslâm tarafından küçük görülmez, tam tersine övgü görür.
🔶 İslâm meslek ahlakında, tevhid ilkesi gereğince bir Müslüman kainattaki her şeyin ve kendisinin Allah'a (CC) ait olduğunu kabul ettiği için düşüncesinden ve davranışlarından sapmamalıdır. Allah (CC) verdiğini geri alabildiğinden Müslüman alçak gönüllü ve mütevazı olmalıdır. Müslüman ayrıca Allah'ın (CC) rahmet ve yardımından da ümidini kesmez. Tevhid kelimesinin en önemli sonucu Müslümanın Allah'ın (CC) emirlerine riayet etmesi, yasaklarından kaçınması ve doğru olanı yapmasıdır.
Ahilik geleneği el sanatı: Telkari
🔶 Tevhid ilkesi gereğince bir Müslüman kainattaki her şeyin ve kendisinin Allah'a (CC) ait olduğunu kabul ettiği için düşüncesinden ve davranışlarından sapmamalı dır. Tek iktidar sahibi ve her şeyi bilen sadece Allah (CC) olduğundan Müslüman Allah (CC) dışında hiçbir güçten korkmamalıdır.
🔶 Allah (CC) verdiğini geri alabildiğinden Müslüman alçak gönüllü ve mütevazı olmalıdır. Müslüman ayrıca Allah'ın (CC) rahmet ve yardımından da ümidini kesmez. Tevhid kelimesinin en önemli sonucu Müslümanın Allah'ın (CC) emirlerine riayet etmesi, yasaklarından kaçınması ve doğru olanı yapması dır.
🔶 Sahip olanla olmayan arasındaki dengeyi korumak için Allah (CC) vermenin önemini vurgulayarak gösterişçi tüketimi yasaklar. Kur'an'da bu dengeyi korumayı yansıtan İsra Suresi 35. ayette Müslüman tacirlere şöyle seslenir:
"Ölçtüğünüz zaman dürüst olun. Doğru terazi ile tartın. Bu hem ticaretiniz için daha hayırlı hem de akıbet yönünden daha güzeldir."
İsra suresini okumak ve dinlemek için tıklayınız...
🔶 Allah'ın (CC) bize ihsan ettiği özgür irade ile insanlar bir sözleşme yapma, onu devam ettirme ve sözleşmeyi bitirme hakkına sahiptir. Allah'a boyun eğmiş bir Müslüman yaptığı bütün ahitleşmeleri yerine getirir.
🔶 Sorumluluk kavramı bağlamında İslâm'da farz-ı ayn ve farz-ı kifaye ayrımı vardır. Farz-ı kifaye toplumsal sorumlulukları, farzı ayn ise bireysel sorumlulukları ifade eder. Ticaret ile uğraşan bir Müslümanı ahlak dışı davrandığında işin baskısını ya da herkesin aynı şekilde ahlak dışı davrandığını ileri sürerek kendini haklı çıkaramaz. Kişi yaptığı eylemlerden sorumludur. İhsan ya da iyilikte bulunma, kişinin hiçbir yükümlülüğü yokken başkalarına faydalı işler yapmasıdır. İyilik İslâm'da hep teşvik edilir.
"Sizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun."
(Âl-i İmrân sûresi, 104)
🔶 Türk ve İslâm dünyasında iş ve meslek ahlakına ilişkin ilk örgüt fütüvvet teşkilatı dır. Meslek ahlakı ilkelerini ilk kez yazılı halde fütüvvetnâmelerde ortaya konur. Batıda görülen lonca teşkilatlarının Osmanlıdaki benzeri Ahîlik sistemi dir.
🔶 Ahî kelimesi kardeşlik anlamına gelir. Ahîlik ise Horasan erenlerinin Anadolu'nun Türkleştirilmesi aşamasında kurulmuş bulunan ve kökü fütüvvet teşkilatında olan esnaf teşkilatının adıdır. Anadolu'daki Ahîliğin kurucusu Ahî Evran'dır. Ahîliğe giriş törenleri dikkate alındığında Ahîliğin sadece bir meslek örgütü olmayıp aynı zamanda tarikat benzeri bir yapıya sahip olduğu da bilinir. Moğol saldırılarından kaçıp Anadolu'ya gelen Müslüman Türkler, Anadolu'da Hristiyan halkın egemenliğinde olan ticaret ve üretimi Ahî teşkilatlanmasıyla ele geçirmeye çalışırlar. Fakat bu rekabetin yanı sıra Hristiyan ve Müslüman esnaflar arasında iş birliği ve yardımlaşmanın da yaşanmış olacağı göz ardı edilemez.
Ahilik yüzyıllardır Anadolu'ya ışık tutuyor
🔶 Moğollar'dan kaçanların karşılaştıkları zorluklar bu insanların yardımlaşma, dayanışma ve iş birliği gibi özellikleri Ahî teşkilatına taşımalarına neden olur. İyiliğin, doğruluğun, kardeşliğin, yardımlaşma gibi güzel değerleri yapısında birleştiren Ahîlik, yaşadığı dönemde eğitim, kalite-standart, üretici-tüketici ilişkisi ve denetim gibi toplumsal konulara etki eder.
🔶 Ahîlik, odağına insanı alır ve sosyal yardımlaşma esas alınarak toplum gruplarının çıkarlarının birbirleriyle çatışmasına engel olur. Ahîlik düşüncesi insanları çalışmaya teşvik eder. Bir sanat, zanaat dalında yetişmelerini, başkasına muhtaç olmamalarını öğütler.