Arama

Akdeniz’de bir Türk adası: Girit

Dünya tarihi için önemli bir noktada bulunan Akdeniz, tarihin her döneminde dünyanın siyasi, ticari ve iktisadi gelişmelerine yön verecek kadar derinlikli bir konuma sahiptir. Bu büyük denizde bulunan önemli stratejik nokta Girit, Osmanlı'nın fethinden sonra büyük bir değişime uğrayarak Türk-İslam medeniyetinin izlerini taşıyan bir ada haline gelir. Gelin, tarihte birçok devletin istilasına ve akınına uğrayan bu adanın tarihine birlikte bakalım.

  • 13
  • 15

Girit'te vakıf eserleri

🔷 Girit'te bulunan camiler;

Vâlide Sultan Camii

İbrâhim Han Camii

Fâzıl Ahmed Paşa (Vezir Camii)

Mahmud Kethüdâ Camii

Yeniçeri Ağası Abdurrahman Paşa (Ağa Camii)

Defterdar Ahmed Paşa (Defterdar Camii)

Kethüdâ İbrâhim Paşa Camii

Ahmed Paşa Camii

Melek İbrâhim Paşa Camii

Kaptan Kaplan Mustafa Paşa Camii

🔷 Evliya Çelebi'nin Seyahatname'de verdiği bilgiye göre adada on sekiz cami, yetmiş bir mahalle mescidi, pek çok köy ve kale mevcut idi.

🔺 Adada bulunan camilerin bir kısmı kiliseye çevrilirken bir kısmı Yunanistan'ın baskıları nedeniyle bugün kullanılmaz haldedir.

Karahanlıların simgesi: Özgön kulesi

  • 14
  • 15

Girit'teki vakıf eserleri

🔷 Bir vakıf medeniyeti olan Osmanlılar, fethettiği bölgelerde hayır maksadıyla vakıf eserleri inşa ederler. Dönemin insanının inceliğini ve güzelliğini yansıtan bu eserler, toplumsal birliktelik için çok önemli işlevlere sahiptir. Sultanlar şehirlere cami, tekke, hamam, medrese, imaret, çeşme, sebilhane, köprü, muallimhane gibi halkın yararına yapılar inşa ederek hayırda bulunurlar.

🔷 Girit Adası Valide Hatice Turhan Sultan'ın ihya ettiği bir mekandır. Sultanın Girit'te iki tane büyük eseri vardır. Girit'in Resmo şehrinde Valide Sultan Camii ile bir sıbyan mektebi inşa eder. Diğer eserini ise Girit'in baş şehri sayılan Kandiye'de inşa ettirir.

Hatice Turhan Sultan kimdir?

Osmanlı padişahı Sultan İbrahim'in eşi ve IV. Mehmet'in annesidir. Osmanlı tarihinde en uzun Valide Sultan olan kişidir.

Ecdadın cömert hanım Sultanları

  • 15
  • 15

Günümüzde Girit

🔷 Yunanistan'da, Türk-İslam mimarisine ait on binin üzerinde eser ve kalıntı bulunuyor. Bugün Yunanistan'ın her yerinde olduğu gibi Girit'te de Türk izleri kasıtlı olarak yok edilmeye çalışılıyor. Osmanlı'dan kalma eserlerin çoğu, amacı dışında kullanılıyor.

🔶 Bazı camiler kiliseye dönüştürülürken,uygunsuz amaçlar için kullanılan camiler dahi mevcut. Ülkede Osmanlı döneminden kalma çok sayıda eski yapı da adalet sarayı, vilayet konağı gibi hizmet binalarına dönüştürüldü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN