Arama

Akdeniz’de bir Türk adası: Girit

Dünya tarihi için önemli bir noktada bulunan Akdeniz, tarihin her döneminde dünyanın siyasi, ticari ve iktisadi gelişmelerine yön verecek kadar derinlikli bir konuma sahiptir. Bu büyük denizde bulunan önemli stratejik nokta Girit, Osmanlı'nın fethinden sonra büyük bir değişime uğrayarak Türk-İslam medeniyetinin izlerini taşıyan bir ada haline gelir. Gelin, tarihte birçok devletin istilasına ve akınına uğrayan bu adanın tarihine birlikte bakalım.

Osmanlı'nın Girit hakimiyeti

🔷 Girit Osmanlı zamanında Kandiye merkezli bir eyalettir. Fetihten sonra adada Hıristiyanların kültürel gelişimlerine imkân tanınır. Tüm ada halkının can, mal ve namusu Osmanlı güvencesine alınır.

🔺 229 senelik Osmanlı hakimiyetinin yüz elli yılı sükunet içerisinde geçer. XVIII. yüzyıldan itibaren Mora yarımadasıyla birlikte Yunanistan'ın hedefi olması nedeniyle diğer yıllar sıkıntılı geçer.

🔍 Kandiye neresi?

Girit'te bulunan şehirlerin başıdır.

Osmanlı'nın Balkanlar'da otoritesini arttıran savaş: Varna muharebesi

Girit'in kaybı

🔷 Rusların Balkanlardaki tahrikleri, Fransız İhtilali'nin yaydığı milliyetçilik akımı ve Osmanlı'nın iç idaresinde yaşadığı zayıflıklar nedeniyle Girit, Osmanlı hakimiyetinden çıkar.

🔷 Mora ve Adalar'da çıkan isyanlar Girit'e de sıçrar. Hıristiyan halk arasında baş gösteren ayrılma arzusu üzerine Rumlar, Heteria Cemiyeti'ni kurar. Kurulan cemiyetin propagandası ile Girit karışmaya başlar. Yunanistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra Girit'te yoğunlaşan isyanları Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa bastırır.

Mısır'ın antik mezarlığı: Beni Hasan

  • 10
  • 15

Yunanlıların isyanı

🔷 Mehmet Ali Paşa Girit'te otoriteyi sağlamasına rağmen Yunanlılar büyük devlet kurma hayallerinin bir parçası olan adadan vazgeçmezler. 1866 yılında adada büyük bir isyan daha gerçekleşir.

🔷 Fransa ve Rusya bu isyanı Osmanlı'ya karşı bir koz olarak kullansa bile Sultan Abdülaziz 1867 yılında Sadrazam Âlî Paşa'yı Girit'e göndererek adanın Hıristiyan ahalisine çeşitli faydalar sağlayan bir nizamnâme neşrettirir ve olayları bir süreliğine bastırır.

🔺 Megali İdea nedir?

Antik dönemlerden beri Yunan toprakları olarak bilinen yerleri alarak Bizans İmparatorluğu'nu diriltme hayalidir.

Avrupa'yı ziyaret eden ilk padişah: Sultan Abdülaziz

  • 11
  • 15

Halepa mukavelenâmesi

🔷 Osmanlı'nın verdiği tüm imtiyazlara rağmen Hıristiyan tebaa memnun olmayarak Yunanistan'ın destekleriyle adada silahlanmaya başlar.

🔷 "93 Harbi" olarak anılan Osmanlı-Rus savaşını fırsat bilen Girit'teki isyancılar yeniden ayaklanır. Bu isyanlar sonucunda 1878 yılında imzalanan "Halepa mukavelenâmesi" ile Girit valisi Hıristiyan olacaktır. Fakat bununla da yetinmeyen Rumlar, büyük devletlerin destekleriyle adada karışıklık çıkarmaya uzun yıllar devam eder.

🔶 Adanın Osmanlı'nın elinden tam olarak çıkışı Balkan Savaşı sonrası gerçekleşir. Osmanlı Devleti savaşta yenik düşünce, Girit 1913 yılında Londra ve Bükreş Antlaşmaları'yla kesin olarak Osmanlı Devleti'nden ayrılarak Yunanistan'a bağlanır.

Mora Türkleri soykırımı

  • 12
  • 15

Girit'in nüfusundaki büyük değişim

🔷 Yunanistan'ın gerçekleştirdiği katliamlardan ve baskılardan sonra Girit'teki Müslümanlar, Anadolu'ya göç etmeye başlar. Bu göç dalgası sonrası adanın nüfusu tersine döner.

🔷 1881 yılında 73.487 olan Müslüman nüfus, 1911 yılında 27.852'ye kadar düşer. Ortodoks Rum nüfusu 1881 yılında 204.781 iken, 1911 yılında 307.812'ye çıkar.

🔷 Bu büyük nüfus değişimi, Girit'teki insanların zorla yerlerinden çıkarıldığını, Osmanlı'nın hoşgörü politikasının aksine Yunanların uyguladığı zulüm politikasının açık delilidir.

Hassas bir yürek: Sultan I. Abdülhamid

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN