Arama

Amerika’nın kanlı yükselişi: Boston Çay Partisi

Avrupalılar geçilmez duvar dedikleri Müslüman Türkler sayesinde kendi içinde birçok reform geçirerek ve Amerika'yı keşfederek zenginleşti. 17. yüzyıl ile başlayan büyük değişimlerle Doğu'nun gerilemesi, Batı'nın yükselmesi ile dengeler değişti. Bu sefer toplumları etkileyen Batı kökenli fikir ve akımlar ortaya çıktı. İşte, 7 Yıl Savaşları'nın ardından patlak veren Amerikan Devrimi, Fransız İhtilali ve tüm bunların müsebbibi olan sömürüye karşı başkaldırışın sembolü 16 Aralık Boston Çay Partisi…

Sesli dinlemek için tıklayınız.

KOLONİLEŞME SÜRECİ

🔸 Avrupa'daki tüm bu gelişmeler neticesinde yeni keşfedilmiş olan Amerika'da İngilizlerle beraber kolonileşme dönemi başlar. Güney Amerika bölgesi İspanyol ve Portekizliler tarafından sadece sömürü amacıyla kurulmuşken Kuzey Amerika kolonileri yeni bir hayat ve dinini özgürce yaşamak isteyen Avrupalıların bölgeye yerleşmesiyle kurulur.

(X) Kolonileşme nedir?

(X) Devletlerin demografik olarak denizaşırı topraklara vatandaşlarını yerleştirmesi hadisesidir.

🔸 İngiliz ve Fransız gemileri sömürgelerinden getirdikleri köleleri Amerika limanlarına taşır. Fransızlar; Ohio, Kanada, Hudson Vadisi, Mississippi göller bölgesine hakimken 7 Yıl Savaşları'nda buraların çoğunluğunu kaybederek İngilizlere bırakmak zorunda kalırlar. Ada ülkesi olan İngiltere'nin kara kıtasında yer alan Fransa'ya donanma üstünlüğü onu sömürge yarışlarında da her zaman bir adım öne taşır.

İŞLEYEN ÇARK

🔸 İleride olayların patlak vereceği 13 İngiliz kolonisi ağırlık İngiliz olmak üzere Avrupa'daki siyasi baskı ve iktisadi zorluklardan kaçan göçmenlerden meydana gelir. Özgürlük beldesi olarak anılan Amerika'da Avrupalılığa karşı ABD'yi kuracak yeni bir kuşak doğar.

🔸 İngiltere'de Sanayi Devrimi ile başlayan üretim çılgınlığı neticesinde fabrikalar sürekli işlenir hale gelir. İngiltere ürettiği malları dünyanın dört bir yanına pazarlar. Üretimin durmaması ve İngiltere'nin her daim kazanması için sömürgelerin sorunsuz bir şekilde işlemesi gerekir. Bu amaçla İngiltere, Doğu sömürgelerine nazaran Amerika'daki sömürgelerine daha esnek politikalar uygular.

(X) YENİ DÜNYA DÜZENİ NASIL KURULDU?

AMERİKAN KOLONİLERİN YÖNETİM ŞEKLİ

🔸 Anavatan İngiltere'de Kral, Lord ve Avam Kamarası yönetim şekli, kolonilerde ise Vali, Konsey ve Temsilciler Meclisi şeklindedir. Vali, Kral tarafından atanır ve İngiliz menfaatini her şeyin üstünde tutar. Bunu da elbette kolonilerden gelecek vergiler sağlar. İngiliz ticaretinin %40'nı oluşturan Amerikan kolonileri, Avrupalı göçmenler tarafından meydana geldiği için bu kolonilere bazı imtiyazlar tanınır.

🔸 Bu kolonilerde Kral, göçmenlerden bazı kesimlere şirket ve bir miktar arazi tahsis eder, Vali, Kral adına halkı yönetir ve bazı koloniler arasında farlılık olsa da halk, İngiliz kanunlarınca yönetilir. Aynı şekilde Amerika'da üretilen mallar sadece İngiltere ve sömürgelerine satılır ve ihtiyaç duyulan mamüller de yine onlardan alınır. Böylece İngiltere kendine bağımlı tuttuğu kolonilerde istediği vergilendirmeyi yapar. Bu 13 koloni Amerika'nın bağımsızlığına kadar New England olarak tarihe geçer.

AMERİKA'DA SAVAŞIN AYAK İZLERİ

🔸 1756'da Avrupa'da patlak veren 7 Yıl Savaşları etkisini Amerika'da da gösterir ve Koloniler İngiliz temsilcisi olarak Fransızlara karşı bölgeyi savunur. Dönem; savaşlar, mücadelelerle geçer ve kapitalist zihin dünyasının doğduğu İngiltere, savaş sonrası maliyetlerini karşılama adına kolonilere ağır vergiler yükler. Şeker kamışı, pamuk, tütün derken posta puluna bile yüksek meblağlı vergilerin getirilmesi, halkın 100 bin birimlik alışverişine 40 bin birim satış yapabilme kısıtlaması tepki toplar. Benjamin Franklin, bu durumu Fransa, İspanya, Hollanda vb. ülkelere Meksika Körfezi üzerinden gizlice mal satarak kapattıkları dile getirir.

🔸 İngiltere'nin Temsilciler Meclisi'ne danışmadan vergi karaları alması tepki toplar ve 1774'de Amerikan kolonileri İngiliz sömürgesine isyan ederek I. Philadelphia Kongresi'nde vergileri toplamama kararı alır. İsyanlara tepkisiz kalan İngiltere 2. Philadelphia Kongresi üzerine tedbir alır. 1774 yılında George Washington, Benjamin Franklin ve John Adams kongrede delege olarak bulunur.

(X) AMERİKAN TARİHİNİN KAPANMAZ LEKESİ

AMERİKALILARDAN İNGİLİZLERE ÇAY PARTİSİ

🔸 1775 yılında Boston limanına Hindistan'dan gelen Beaver, Dartmouth ve Eleanor adında gemiler çay satışı için yanaşır. Kongre aldığı karar gereği çayları almayı reddeder ve İngiliz temsilcilerine durumu bildirir. Uyarılara aldırış etmeyen ve limandan ayrılmayan gemiler üzerine, John Adams başkanlığında kendilerine Özgürlüğün Çocukları adını veren bir grup Mohavk yerlileri gibi giyinip yüzünü boyar. Halk arasında değişik seslerle elindeki baltalarla gemilere çıkan gurup milyonlarca liralık çay sandıklarını kırarak okyanusa döker ve yaptıkları bu eyleme Boston Çay Partisi adını verirler. Özgürlüğün Çocukları'nın yaptığı bu eylem halk tarafından coşkuyla kutlanır ve İngiliz - Amerikan Savaşı başlar.

🔸 Savaşın üzerine ABD'nin ilk Başkanı olacak Washington komutasında Kıta Ordusu toplanır fakat ilk savaşında yenilir. Sömürgeye karşı geri adım atmayan kongre üyeleri ve onları destekleyen halk 1776'da kendine ayrı bir bayrak seçerek Thomas Jefferson başkanlığında bir heyetle Bağımsızlık Beyannamesi yayınlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN