Arama

Anadolu Teşkilatları

Anadolu, 13. yüzyılda Selçuklu sultanlarının ilme duydukları ilgi ve destek neticesinde büyük bir cazibe merkezi halini alır. Alimlerin, edip, şair ve mutasavvıfların himaye edildiği Anadolu, zengin bir fikir dünyasına kavuşur. Medeniyetimizin bu bereketli döneminde başta Ahilik teşkilatı olmak üzere milli duyguları pekiştirecek, sosyal açıdan topluma fayda sağlayacak teşkilatlar ortaya çıktı.

AHİLİK TEŞKİLATI'NIN KÖKENİ

🔹 Ahiliğin kökleri, Fütüvvet Teşkilatı'na dayanır ve dönemin dörtlü teşkilat yapılanması bulunur. Bunlar "Abdalan-ı Rum", "Gaziyan-ı Rum", "Ahiyan-ı Rum" ve "Bacıyan-ı Rum" teşkilatlarıdır.

📌Rum: Anadolu

"Sosyal açıdan güçlü teşkilat"

◽ Ahilik teşkilatının nereden geldiğini anlatan Haykıran, "I. Gıyâseddin Keyhusrev, Fütüvvet teşkilatıyla gelen bu yapıyı, kendi mevcut yapısıyla da birleştiriyor ve biraz daha ete kemiğe büründürüyor. Türk örfünden de çok şey katıyor. Bunu yapmasındaki sebep şu, bir badireden sonra tahta çıktığı için yeni bir yurtta devletin başına herhangi bir olumsuzluk gelirse, devlet çalkalantı yaşarsa burada oluşan sosyal yapının kendini yeniden ikame edebileceği, devletin kontrolünde ama devletten de bağımsız bir güçlü sosyal teşkilat olsun istiyor aslında." sözleriyle Keyhusrev'in temel muradını aktarır.

Ahilik Teşkilatı ne iş yapar?

🔹 Dükkan açmak isteyen esnaf, bu teşkilata kaydolmak zorundadır. Esnafların ticari ve sicil takipleri buradan yapılır. Ahilik, kalfalığından itibaren buraya mensup olan esnafı aslında eğiten ve her anlamda denetleyen bir kurumdur. Ahi ocağı ile irtibatı olmayan, orada yetişmemiş kimsenin çarşıda esnaflık yapması mümkün değildir.

🔹 Ahilik, her şeyden önce bir eğitim mekanizmasıdır. Burası İslam kültürü ve inancı üzerine çerçevelenen ahlakı öğretir.

🔹 Teşkilata kayıt olan çırak, mesleki gelişiminin yanı sıra ahlaki ve ilmi gelişimi takip edilerek vakti geldiği zaman kalfa olur. Kendisini daha da geliştirdiği vakit ise usta olur. Bütün bunların hepsi Ahi şeyhinin himayesinde ve denetiminde gerçekleşir. Belirli merhaleleri aştığının rüştünü ispatlamasının karşılığında bu haklara sahip olur.

Bir Ahi'de olması gereken özellikler

◾ Din gözetmeksizin bütün insanlara karşı sevgi ve saygı duymak

Hile yapmamak

Dürüst olmak

Adaletli olmak

◾ Zulme, zalime ve haksızlığa sessiz kalmamak

Cömert olmak

Şed Kuşanma Töreni

🔹 Kelime olarak şedd, yünden veya pamuktan örülen bağ, kemer, kuşak, peştamaldir. Fütüvvet ehli, düzenledikleri özel bir törende şed kuşanırlar. Sembolik anlamı, kişinin kendini bu yola bağlandığını, hizmete ahdettiğini bildirmektir. Bir mezuniyet, icazet törenidir de diyebiliriz.

"Kemale ermişliğin göstergesi"

Haykıran bu geleneği, "Ustalığında belirli bir kemale geldiğinin sembolik olarak şed adını verdikleri peştamal tarzı şeyi üç defa bağlayıp çözüyor ve bunu yaparken belirli bir dua okuyorlar. Herkesin önünde törenle gerçekleşiyor bu. Kalfalık için kuşanıyorsa kalfa oluyor, ustalık için kuşanıyorsa usta oluyor. Kuşak, kırmızımsı Yörük rengidir". cümleleri ile anlatır.

Fütüvvet ve Fütüvvetname

🔹 Fütüvvet, kökeninde tasavvufi bir mana taşırken 13. yüzyıl itibari ile içtimai, iktisadi ve siyasi yapılanmayı tarif eden bir kurumdur.

🔹 Fütüvvetname, Ahi şeyhlerine verilen veya Ahi şeyhlerinden çıkan, berat gibi hukukunu, çerçevesini, meşruiyetini ifade eden bir nevi resmi evrak ve hukuki dayanaktır. Fütüvvetin adab ve erkanı hakkında bilgi veren eserlerdir. Ahi kişisinin, bir anlamda yönünü çizer ve sınırlarını belirler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN