Anadolu’nun en eski hastanesi: Gevher Nesibe Darüşşifası
Anadolu'nun ilk şifahanesi nin Kayseri'de bulunduğunu biliyor muydunuz? Dünyanın ilk tıp fakültesi olarak anılan Gevher Nesibe Darüşşifası ve Tıp Medresesi, Yenice mahallesinde yer alıyor. Tıp öğrenimine oldukça önem veren bir dönemin ürünü olan bu kurumda binlerce öğrenci yetişti. Asırlara meydan okuyan tarihi yapı günümüzde Selçuklu dönemine ait birçok esere de ev sahipliği yapıyor.
Giriş Tarihi: 12.12.2019
15:47
Güncelleme Tarihi: 23.12.2020
09:58
Burada çalışan hekim ve müderrisler
Gevher Nesibe Medresesi'nde hekim, cerrah, kehhal (göz mütehassısı), akıl hastanesi ve ruh hastalıkları koğuşları ve yardımcı asistanları bulunurdu. Bunların yanı sıra medresede eczane kısmı da mevcuttu.
Burada çalışan hekim ve müderrisler arasında çok yönlü bir âlim ve filozof olan Abdüllatif el-Bağdadi, Mevlana'nın yakın dostu ve özel hekimi Ekmeleddin en-Nahcuvani, Ebûbekir Sadreddin Konevî, göz hekimi Kutbüddin-i Şirazi gibi şahsiyetler yer aldı.
Bağdat asıllı bir Anadolu tabibi: Abdullatif el-Bağdadi ve tıbbi görüşleri
Bunlardan el-Bağdadi'nin çok yönlü bir âlim ve filozof olduğu, "kehhâl " (göz hekimi) lakabıyla tanınan Şirazi'nin İbn-i Sina'nın el-Kânun fi't-tıbb'ını şerh ettiği bilinir.
İbn-i Sina'dan 1000 yıllık sağlık öğütleri
Günümüzde Mimar Sinan Parkı içinde yer alan Gevher Nesibe Darüşşifası, Erciyes Üniversitesi Tıp Tarihi Enstitüsü'ne tahsis edilmiş ve 14 Mart 1982'de Tıp Tarihi Müzesi olarak düzenlenmiştir.
Anadolu tarihine ışık tutan Sis Seyahatnamesi
Kent tarihinden yola çıkarak Selçuklu Uygarlığına odaklanan müze tematik bir yaklaşımla planlanmış. Bir kısmında Selçuklu Medeniyeti ile ilgili uygarlığı ön plana çıkaran müze, diğer kısmı ise şifahiye özelliğine odaklanıyor. Selçuklu Uygarlığı ile ilgili olan kısımda ise; 'Selçuklu Kenti', 'mimarisi', 'sanatı', 'bilimi', 'giysisi' gibi unsurlar ile 'Kayseri'de Selçuklular', 'Anadolu'da Selçuklular' gibi kısımlar yer alıyor. Şifahiye ile ilgili kısımda da; 'hastalıklar', 'tedavi yöntemleri ve aletleri', 'bilginler', 'ecza', 'su ve sağlık', 'müzik ile tedavi', 'renk ile tedavi' gibi bilgiler bulunuyor.
Müze içerisinde sergilenen Selçuklu ve yakın dönemine eserlerinin yanı sıra, etkileşimli ve teknolojik görsellik içeren alanlar da yer alır. Böylece dinleyerek, deneyerek, uygulayarak ve teknolojik aletleri kullanarak Selçuklu Medeniyeti hakkında bilgi sahibi olmak mümkün. Ayrıca çocukların müzeyi ve Selçukluyu sevmesi için çocuk odalarında çizgi filmler ve çeşitli oyunlar bulunur. Yine müze içerisinde çeşitli konser ve kültürel faaliyetlerin yapılacağı mekanlar da mevcut.